Illustrasjonsfoto: Bjørn H. Stuedal

Ny rapport: - Kunstige ledelinjer ikke så effektive som de burde

Bevisst bruk av arkitektoniske virkemidler kan redusere behovet fo kunstige ledelinjer for å oppnå universell utforming, viser ny rapport.

I midten av januar presenterer Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) og Statens vegvesen en rapport om arkitektoniske virkemidler for orientering.

- Aldri før er det laget en rapport som så grundig viser hvordan arkitektoniske element gjør det lettere å finne fram. Dette er enestående i Norden, sier prosjektleder Tone Rønnevig i DiBK i en pressemelding.

- Bevisst bruk av arkitektoniske virkemidler, reduserer behovet for kunstige ledelinjer, legger prosjektleder Ingrid Øvsteng i Statens vegvesen til

Ny kunnskap

Byggebransjen bruker ofte kunstige ledelinjer, som striper og markeringer i asfalt og parkett, for å oppnå universell utforming.

Ifølge rapporten brukes ikke slike ledelinjer så effektivt som de burde.

I tillegg til at kunstige ledelinjer ofte legges feil, legges de også der det allerede eksisterer naturlige ledelinjer.

For å oppnå god orientering og veifinning bør det legges mer vekt på bevisst bruk av arkitektoniske virkemidler, viser fagrapporten.

Kantsteiner, vegetasjon, vann og belysning er eksempler på arkitektoniske element som kan brukes mer aktivt for å gjør det lettere å finne fram.

Naturlige ledelinjer er en hovedløsning som alle kan bruke og som er vel så effektive som de kunstige.

Presenteres 15. januar

Rapporten presenteres i sin helhet på Litteraturhuset i Oslo, den 15. januar. Direktoratene inviterer arkitekter og prosjekterende for å vise hvordan vi kan gjøre bygg og utemiljø lettere tilgjengelig. Forskning viser at det er viktigere å utforme omgivelsene naturlig enn at det legges en mengde kunstige ledelinjer.

Mange har vært med

Mange har vært med å utvikle rapporten. De faglige rådene er utarbeidet av Bjørbekk og Lindheim Landskapsarkitekter AS og Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter MNAL as.

Referansegrupper med representanter fra Norges Blindeforbund, Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, Deltasenteret og Statped, har gitt innspill til arbeidet.

- Vi er vi veldige glade for at denne rapporten nå kommer, sier Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund.

- For oss synshemmede er det svært viktig å ha både visuelle og taktile elementer å orientere oss etter. Det er derfor veldig bra at det nå settes fokus på at dette skal skje gjennom arkitektonisk utforming. I tillegg er det også viktig at det legges kunstige ledelinjer der det er nødvendig. Vi håper at denne rapporten blir flittig brukt av arkitekter og utbyggere, sier Fuglerud.