Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Solberg ser fire klare utfordringer for Norge

Befolkningsvekst, eldrebølge, lavere oljeaktivitet og det grønne skiftet. Det er fire av de største utfordringene Norge står overfor, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

– Hver for seg vil disse utfordringene stille oss overfor tøffe omstillinger. De vil prege samfunnet vårt i tiårene som kommer, sa Solberg da hun torsdag talte til NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo.

Statsministeren understreket at det grunnleggende er bra at vi blir flere og at levealderen stiger.

– Det er flere gode nyheter. Det kan bli enklere å løse utfordringene sammen enn hver for seg, sa Solberg.

Hun viste til at befolkningsveksten gir flere hender til å løse velferdsoppgaver og at lavere aktivitet i oljebransjen kan sette fart på utviklingen av nye, grønne arbeidsplasser.

– Hvis endringene skjer enda raskere enn det vi nå ser for oss, kan det bli riktig med tiltak fra regjeringens side. Vi har høy beredskap, og hvis situasjonen krever det kan vi reagere raskt, sier Solberg.

Hun understreker at kortsiktige løsninger ikke må komme i konflikt med langsiktige behov, men balanseres med investeringer som bidrar til økt vekstkraft på sikt.

Solberg minner om at det knytter seg stor usikkerhet til befolkningsframskrivningene fra Statistisk sentralbyrå og påpekte at mye av veksten i folketallet skyldes innvandring fra EØS-området.

– De nye innvandrerne har bosatt seg i hele landet og gjort fraflyttingskommuner til vekstkommuner. Jeg har lenge hatt et sterkt ønske om å si dette: Senterpartiet bør sende en stor takk til EU, sa statsministeren i talen sin.

– Vi skal inngå bymiljøavtaler med storbyene hvor dagens belønningsordning for kollektivtrafikk og bypakkene smeltes sammen. Disse skal følges opp gjennom det vi kaller utviklingsavtaler for å sikre en helhetlig utvikling av areal, bolig og infrastruktur, sier hun.

Ifølge statsministeren er det om å gjøre å fjerne hindringer og byråkrati som er til skade for omstilling og utvikling.

– Skal vi lykkes, trenger vi en stat som styrer mer etter lange linjer, og som blander seg mindre i det som er smått. Vi trenger en sterkere satsing på kunnskap, forskning, innovasjon og infrastruktur, framholder hun.