Mange krangler om utleie

Antall tvister mellom utleiere og leietakere holdt seg på samme høye nivå i 2014 som året før, viser ferske tall fra Husleietvistutvalget. Erstatningskrav og skyldig leie er de vanligste konflikttemaene.

Det skriver Husleietvistutvalget (HTU) i en pressemelding torsdag.

– I 2014 mottok vi 1.500 klagesaker. Det er på samme nivå som i 2013, sier HTU-direktør Stein Stavrum i meldingen.

Husleietvistutvalget er opprettet av Kommunal- og moderniseringsdepartementet for å mekle og treffe avgjørelser i konflikter mellom utleiere og leietakere av boliger, og har sitt virkeområde i Oslo, Akershus, Hordaland, Sør- og Nord-Trøndelag.

To forhold dominerer listen

– Vi får flest erstatningssaker med krav fra utleier på grunn av for eksempel mangelfull rengjøring eller skader på leieobjektet ved fraflytting. På dette området har vi sett en kraftig økning i antall konflikter gjennom de senere årene, sier Stavrum.

Skyldig husleie er, ifølge pressemeldingen, den nest vanligste tvisteårsaken.

– Om lag tre fjerdedeler av tvistene er knyttet til de to hyppigste sakstypene, som er de dominerende stridstemaene, uttaler Stavrum.

Kraftig klageøkning

Oslo og Akershus ligger på topp i antall klagesaker hos HTU. Fra disse to fylkene alene fikk Husleietvistutvalgets kontor i hovedstaden 925 saker til behandling i 2014.

– I løpet av siste treårsperiode sett under ett har økningen i antall klagesaker vært i overkant av 10 prosent. Dette kan ha sammenheng med at tilbudet har blitt bedre kjent, sier Stein Stavrum.

Rundt 75 prosent av de sakene som mekles, ender med forlik. Av de sakene som ikke forlikes, og hvor HTU avgjør saken, er det mindre enn to prosent som bringes videre til tingretten, skriver utvalget i pressemeldingen.