S-blokka i regjeringskvartalet er nå jevnet med jorda. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Klart for to måneders hardkjør for nytt regjeringskvartal

I mars skal seks arkitektteam levere inn forslag til hvordan det nye regjeringskvartalet kan utformes. Tirsdag møttes de for første gang.

Av 24 søkere om å bli med på utformingen av et nytt regjeringskvartal, ble LPO/ Kristine Jensens Tegnestue/Norconsult, Snøhetta, White, BIG, Asplan Viak og MVRDV vurdert som mest kompetente for oppdraget. Tirsdag møttes utsendte fra samtlige team for første gang til befaring i regjeringskvartalet.

I det såkalte «parallelloppdraget» blir arkitektene delt inn i to grupper som totalt skal løse tre oppgaver. Disse går ut på hvordan området skal utvikles, hvordan trafikk, miljø og sikkerhet skal integreres, og hvor høye bygningene i området bør være – men ikke hvordan selve bygningene skal se ut.

– Arbeidet er en idéfase, ikke en konkurranse. Det blir ikke kåret én vinner, og det kan hentes inspirasjon fra alle de innsendte forslagene i den endelige utformingen. Vi er spente på hva som venter oss, sier Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, til NTB.

I fjor vår besluttet regjeringen at Y-blokka, R4 og S-blokka i regjeringskvartalet skal rives, mens Høyblokka bevares. Et nytt regjeringskvartal skal stå ferdig mellom 2023 og 2025.

Oppdragene skal leveres innen slutten av mars, og evalueres innen 8. mai.