Impregnerer granittdekkene på Tjuvholmen

15.000 kvadratmeter granittdekker har siden 2012 blitt behandlet med SealTech Stoneseal impregnering.

Uteområdene på Tjuvholmen i Oslo har et eksklusivt utseende hvor lys grå granitt i forskjellige former og dimensjoner er valgt til dekkene og trappene utomhus.

– Vi har valgt å behandle granitten med StoneSeal for å beskytte og for å oppnå enklere vedlikehold av utearealene, kommenterer driftsleder for uteareal, Kurth Bakken fra Tjuvholmen Drift AS.

SealTech med 15 års erfaring

SealTech AS ble etablert i 2000 og har over 15 års erfaring med impregneringer til både horisontale og vertikale flater.

- Forskjellige stein typer krever ulike behandlingsmetoder. Eksempelvis benyttes en type impregnering til betongstein, mens en helt annen type benyttes til naturstein, forteller Per Lauritzen, Salgssjef i SealTech AS. Det er viktig å inneha kunnskapen til å kunne behandle de ulike dekkene for et optimalt resultat.

SealTech StoneSeal - som er benyttet på Tjuvholmen - er en vannbasert impregnering basert på nanoteknologi. Impregneringen trekker ned og behandler natursteinen slik at den forhindrer inntrenging av olje, vann og smuss i granitten. Ved eksempelvis oljesøl vil ikke dette trekke ned og sette flekker, men vil legge seg i overflaten. Med dette blir også dekket selvrensende ved at skitt og smuss skylles bort fra overflaten i nedbørsperioder.

Prøveperiode

Tjuvholmen Drift ønsket å se effekten av impregneringen. For å vise dette satte SealTech et prøveområde for Tjuvholmen drift i 2008. Gjennom en periode på 4 år så Tjuvholmen Drift tydelig hvilke fordeler man oppnådde med impregneringen.

Grunnarbeidet viktigst

Før impregneringen kan utføres må dekke rengjøres. Det er svært viktig at rengjøringen utføres ordentlig for et optimalt resultat. Alt skitt fra overflaten av granitten må fjernes slik at impregneringen trekker godt ned. SealTech benytter HydroTek høytrykksvaskere med Hydro Twister for dyprengjøring av dekket.

- Vi rengjør med en temperatur på opp til 100 grader slik at skitt og smuss raskt løses opp, kommenterer Lauritzen videre.