Kommunerot forsinker nytt sykehjem

En feil i anbudsdokumentene tvinger Stavanger kommune til å avlyse konkurransen for totalentreprisen på et nytt sykehjem.

Direktør Leidulf Skjørestad i Bymiljø og utvikling i Stavanger kommune beklager avlysningen samtidig som han håper at avlysningen ikke vil medføre store forsinkelser. Selv mener han at det kan være snakk om noen måneder, ifølge Stavanger Aftenblad.

Leif Arne Moi Nilsen fra Fremskrittspartiet karakteriserer anbudsfeilen som en skandale, og mener sykehjemsprosjektet kan bli forsinket med fra 6 til 12 måneder. Han mener også at sykehjemmet etter ny anbudskonkurranse vil bli dyrere da anbyderne har fått anledning til å kikke hverandre i kortene.

Det var en av anbyderne, SV Betong AS som fremmet en begjæring om midlertidig forføyning mot avgjørelsen om å tildele totalentreprisen til Skanska AS. Grunnen til begjæringen var at selskapet mente det var en feil i anbudsdokumentene som skulle føre til vinneren Skanska og en annen anbyder, Masiv Bygg AS, skulle vært avvist.

Ifølge Stavanger Aftenblad skulle disse to tilbudt fasader i prefabrikkerte bærende betongelementer. Klageren viste til at det i ett av konkurransegrunnlagets punkter sto at «yttervegger forutsettes i hovedsak å være lette, ikke bærende fasader».

Etter å ha finlest anbudsdokumentene kom administrasjonen i kommunen frem til at et punkt om yttervegger kan misforstås, og at det derfor blir riktig å avlyse anbudskonkurransen.

Da anbudene for Lervik sykehjem ble offentliggjort før jul, var det Masiv Bygg som lå lavest med en pris på 315 millioner. Klageren SV Betong hadde levert inn et anbud på 322 millioner. Skanska som ble anbefalt, skulle bygge for 326 millioner. Priskriteriet skulle vektes med 73 prosent, men da samtlige kriterier var vurdert, var det altså Skanska som kom best ut.

Men nå er det på’n igjen for deltakerne. Og da var det bra at bystyret i Stavanger fikk stoppet et forslag fra rådmannen om å legge ned to andre sykehjem i påvente at dette nye.