Svart arbeid kan ødelegge lokale virksomheter

De som tror at svart arbeid bare gjelder for de store byene med Oslo i spissen må tro om igjen. Ifølge skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen omsettes det årlig for hele 15 milliarder kroner i det svarte markedet i Asker og Bærum alene.

Det gir enorme lokale ringvirkninger. Bare i disse to kommunene alene innebærer dette tapte skatte- og avgiftsinntekter på fem milliarder kroner. I tillegg har vi utgifter som kommer av at andre lovlydige virksomheter må legge ned eller si opp ansatte. Slik kan det selvsagt ikke fortsette – samfunnet må ta noen reelle grep som kan snu utviklingen.

Nå ligger riktignok disse to kommunene ifølge Budstikka over landsgjennomsnittet når det gjelder bruk av svart arbeidskraft, men dette er et fenomen som finnes over hele landet. Det er ikke lenger slik at noen håndverkere bare jobber litt svart på si på kveldstid. Dette foregår i langt mer organiserte former enn tidligere, og gjelder både norske og utenlandske virksomheter. Det svarte arbeidet, som åpenbarte kan kalles økonomisk kriminalitet, presser i stor grad ut de seriøse virksomheter som betaler anstendig lønn, og selvsagt alt av skatter og avgifter. Om de fortsatt skal holde sin sti ren, vil de i mange tilfeller oppleve det som helt umulig å konkurrere med det svarte markedet. Det er ikke mulig å tilby konkurransedyktige priser om byggherre sammenligner med aktører som opererer svart – forskjellen er dramatisk.

Problemet er så enkelt at så lenge det finnes et ønske om å bruke svarte tjenester, vil det svarte arbeidsmarkedet opprettholdes. Det må bli slutt på at det faktisk er helt legitimt i store deler av samfunnet å kjøpe svarte tjenester – «det kan vel ikke være så farlig».

Når det årlig omsettes omsettes for så mye som 100 milliarder svarte kroner i byggenæringen – er det åpenbart et betydelig samfunnsproblem – som gjelder for hele landet og er noe som vil påvirke oss alle om ikke utviklingen snus.

Derfor er det meget positivt at daglig leder Frank Ivar Andersen i Byggmesterforbundet nå adresserer denne problemstillingen direkte overfor ordførerne i Asker og Bærum, hvor dette åpenbart er en stor utfordring. Han forklarer i et brev til de to ordførerne hvilke enorme følger svart arbeid får i deres region og hvilke økonomiske konsekvenser dette får for kommunene. Han peker blant annet på den lokale virksomheten Lommedalen Bygg som har måttet redusere staben fra 20 til 3 ansatte på grunn av den vanskelige kampen mot de som operer med svarte tjenester.

Det er viktig å vise til hvilke følger det svarte markedet får for økonomien. De enorme summene som det opereres med overordnet blir vanskelig å forholde seg til. Men når dette brytes ned til hvilke følger det får for nærområdet og sin egen kommune, blir det lettere å se de alvorlige følgene. De manglende skatteinntektene gjør at det blir langt mindre penger til å utvikle viktig infrastruktur i en kommune. Dessuten kommer de mange ekstra kostnadene ved at de seriøse skives ut. Andersen mener at det er et paradoks at det er så lite engasjement både sentralt og lokalt rundt om i landet for å ivareta interessene til bedrifter som driver lovlig og seriøs virksomhet. Det er lett å være enig med ham i dette.

Det er viktig å få frem at dette har større konsekvenser enn kun tapte skatteinntekter. Dette vil enkelte steder og i enkelte deler av næringen også kunne radere ut mange som driver seriøst - det er faktisk ikke mulig å konkurrere med de som vrir seg unna alt av lover og regler.

Vi håper ordførerne i Aker og Bærum, og alle andre landets kommuner, bruker tid på å sette seg inn i denne problemstillingen og ser nærmere på hvilke alvorlige følger dette gir – og hva som kan skje om ikke utviklingen reverseres.