Norsk industri venter fall i sysselsettingen

Innkjøpssjefene i norsk industri har ikke hatt lavere forventninger til sysselsettingen siden juni 2012, viser nye tall.

Norske innkjøpssjefer melder om et kraftig fall fra 52,2 i november til 45,5 i desember 2014. Det ble klart da de norske PMI-tallene (innkjøpssjefenes forventninger) ble presentert tirsdag. Tall under 50 betyr fall i aktiviteten, mens tall over 50 betyr vekst.

De nye tallene samsvarer med det dystre bildet av norsk sysselsetting for tiden, og kommer ikke som noen overraskelse for NIMA (Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk).

– Norske innkjøpssjefer bekrefter det vi har sett gjennom høsten. Samtlige delindekser peker i negativ retning, men det er i all hovedsak sysselsettingsindeksen som står for den kraftigste nedgangen. Denne tendensen er ikke uventet og forklares nok i all hovedsak av nedgangen i olje- og gassektoren, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA.

Ifølge NIMA understøtter både Statistisk sentralbyrås (SSB) konjunkturbarometer og arbeidskraftsundersøkelse de norske PMI-tallene. I tillegg utga Hordaland fylkeskommune nylig en ny rapport der budskapet er at hver femte arbeidsplass i Hordaland kan forsvinne som følge av kutt i oljebransjen.

NIMA utarbeider hver måned innkjøpssjefsindeksen sammen med Danske Bank.