– 15 års gullalder i norsk økonomi er over. Det vil merkes ikke minst i lønnsoppgjørene, sa Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets, under Arbeiderpartiets nyttårskonferanse mandag. Temaet for konferansen var «hvilken vei går norsk økonomi?" Foto: Berit Roald / NTB scanpix

NTB scanpix

DNB anslår lønnsvekst på 0,5 prosent i år

2015 blir året da lønningene i Norge nesten står helt i ro, anslår DNB Markets.

Det er ringvirkningene av en halvert oljepris som slår direkte inn i lommebøkene til norske lønnsmottakere, ifølge seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

– 15 års gullalder i norsk økonomi er over. Det vil merkes ikke minst i lønnsoppgjørene, sa Haugland under en konferanse i regi av Arbeiderpartiets stortingsgruppe mandag.

Dersom DNBs prognose på 0,5 prosent reallønnsvekst i 2015 slår til, vil det bli det magreste året i så måte siden 1995.

Verken Haugland, oljeanalytiker Tina Saltvedt i Nordea Markets eller økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo mener det er grunn til å snakke om noen krise i norsk økonomi.

Holden advarte tvert om mot kriselignende tiltak under Ap-konferansen mandag.

– Pasienten puster. Det er ikke tiden for livreddende tiltak med dertil fare for ribbeinsbrudd, men langsiktige og fornuftige tiltak, sa han.

De tre største arbeidstakerorganisasjonene har varslet politisk storstreik 28. januar i protest mot endringene.

– Vi må omstille og vi trenger derfor et godt samarbeidsklima, men i stedet går vi inn i 2015 med en generalstreik. Det er en unødvendig situasjon regjeringen har satt seg i. Erna Solberg bør benytte samme logikk som da regjeringen trakk tilbake forslaget om legers reservasjonsrett. De sa det var fordi det var så stor motstand. Motstanden er ikke mindre nå, sier Støre til NTB.