2015 - et bra år for boligmarkedet

Når vi nå er i ferd med å komme skikkelig i gang med det nye året, ligger det an til at de fleste av oss får en forsinket julepresang. Danske Bank satte i gang det som ser ut til å bli en godt merkbar rentenedgang.

Nå er det ikke alle som er belemret med høy gjeld, og for dem en rentenedgangen ikke spesielt velkomment – men langt de fleste har gjeld som følge av boliginvesteringer, og da kommer denne rentenedgangen godt med.

Norges Bank satte renten ned til 1,25 prosentpoeng i desember, og selvsagt skal da også forbrukerne få ta del i denne rentenedgangen. Bankene har over lengre tid tatt bra betalt for sine lån, og det lå nå i kortene at kundene vil få fordelene ved denne siste nedsettelsen. Så selv om en rentenedgang slett ikke er noe godt tegn for den norske økonomien, vil det helt klart kunne gi en ekstra stimulans til boligmarkedet.

Prisveksten på boliger i 2014 ble høyere enn mange så for seg på denne tiden i fjor. Høsten 2013 var det også flere eksperter som spådde et boligkrakk – men som alle nå vet ble det slett ikke slik. Men selv om prisene har vært stabilt høye det siste året, har det ikke blitt solgt mange nok nye boliger i 2014. Boligbehovet er stort, ikke minst i de store byene. Håpet er derfor at det bygges noen tusen flere boliger i år enn i fjor.

Vi har god tro på et godt boligår også for 2015. De fleste spår en prisvekst på rundt fem prosent, noe vi ikke skal si imot. Nyboligsalget har også gode muligheter. Veldig mange har en stabil økonomi, og for dem som har en relativt trygg jobb, og det gjelder de fleste, har man aldri hatt mer penger mellom hendene enn hva vi vil få i år. Det skulle bety bra fart i budrundene og god interesse rundt de nye prosjektene som ligger ute og de som kommer litt lenger frem i løypa.