Et nytt informasjonssenter om 22. juli-angrepet skal opprettes i paviljongen til Høyblokka i regjeringskvartalet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Høyblokka skal huse informasjonssenter

Et nytt informasjonssenter om 22. juli-angrepet skal opprettes i paviljongen til Høyblokka i regjeringskvartalet.

Statsminister Erna Solberg (H) og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) la søndag fram planene på en pressekonferanse foran paviljongen, som ligger ut mot Akersgata.

– Dette er en viktig bit av vår historie og må formidles til kommende generasjoner, sier statsministeren.

Informasjonssenteret skal stå klart til fireårsmarkeringen 22. juli i år.

– Senteret skal først og fremst formidle fakta om terrorhendelsene og om hvorfor det bygges nytt regjeringskvartal. Vi har nå bestemt at informasjonssenteret skal etableres ved Høyblokka i regjeringskvartalet, sier Sanner.

Informasjonssenteret skal ikke bare gi informasjon om angrepet som rammet regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya, men også om de store byggearbeidene i regjeringskvartalet.

Regjeringen har besluttet at Høyblokka skal bevares, men at S-blokka, Y-blokka og R4 skal rives. Rivingen av S-blokka startet i høst.

– Kunnskap kan være vårt fremste våpen mot hat, vold og ekstremisme. Vi skal ikke glemme det som har skjedd og hvordan vi som nasjon ble rammet av terrorangrepet. Samtidig trenger vi mer kunnskap om forebygging mot slik ekstremisme, sier Solberg i pressemeldingen.

Regjeringen vil også vurdere å etablere et besøks- og informasjonssenter i tilknytning til det permanente minnestedet og det gjenoppbygde regjeringskvartalet når dette står klart.