Asfaltfabrikken til Skanska ble etablert sommeren 2011. (Foto: Skanska)

Liten asfaltfabrikk med rekordproduksjon

På tuppen av Filipstad, midt i innseilingen til Oslo, ligger en liten asfaltfabrikk med rekordproduksjon.

– De færreste tror meg når jeg forteller at fabrikken endte på en produksjon på 147.000 tonn i 2014, forteller Stig Lindland, som er adm. dir. i Skanska Asfalt.

Fabrikken er på størrelse med en halv fotballbane og plassert midt i byen. Selv om arealet er omtrent ¼ av hva en vanlig asfaltfabrikk disponerer, er produksjonsvolumet for 2014 omtrent det dobbelte av en gjennomsnittlig norsk asfaltfabrikk. En så stor produksjon på et så lite areal setter selvsagt store krav til logistikk og planlegging.

Alt tilslagsmateriale blir levert med båt og fortløpende produsert. Massene ligger sjelden mer en uke før de er foredlet til asfalt og lagt ut på ulike prosjekter i Oslo og omegn.

– For å få til en så høy produksjon på et så lite område jobber vi skift kontinuerlig fra begynnelsen av mai til oktober, forteller Stig Lindland.

Den sentrale beliggenheten gjør at asfalten Skanska legger ut i Oslo og omegn er uvanlig kortreist.

– Vi tilstreber å tenke grønt på fabrikken. Vi fyrer med LPG, får råvarer levert sjøveien og har i tillegg en høy andel gjenvunnet asfalt. Vi har til sammen gjenbrukt 14 000 tonn asfalt på fabrikken samt utnyttet 60 000 tonn lokale overskuddsmasser fra Skanskas virksomhet på Fornebu, forteller Lindland.

Asfaltfabrikken til Skanska ble etablert sommeren 2011 men hadde en beskjeden produksjon på 45 000 tonn det første året. Etter en treg start har produksjonen de siste årene virkelig tatt av. Den endte på 132 000 tonn i 2013 og altså 147 000 tonn i 2014.

Fabrikken endte på en produksjon på 147.000 tonn i 2014. (Foto: Skanska)