Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix

Storbankene starter året med rentekutt

Storbankene DNB, Nordea og Danske Bank setter alle ned renta på boliglån.

Danske Bank var først ute med å sette ned renta. I en pressemelding sent torsdag kveld ble det varslet et kutt på inntil 0,3 prosentpoeng, med en nominell rente på 2,95 prosent som bankens beste tilbud.

Fredag fulgte først Nordea og deretter DNB opp med kutt i en tilsvarende størrelsesorden.

Både DNB og Nordea har nå en nominell rente på 2,9 prosent som sitt beste tilbud etter kutt på inntil 0,4 prosentpoeng.

Lavere pengemarkedsrente

DNBs konserndirektør for personmarkedet, Trond Bentestuen, fastslår at det er knallhard konkurranse om lånekundene.

– Vi har lovet at DNB skal være konkurransedyktige, også på pris. Hos oss skal kundene både få markedets beste tilgjengelighet og samtidig gode priser på lån. Alle kunder med ordinære boliglån i DNB får nå lavere rente, sier han.

DNB er den klart største banken i Norge med en markedsandel på drøyt 30 prosent, basert på brutto utlån. Nordea og Danske Bank er henholdsvis nummer to og nummer fire på lista.

– Vi velger å sette ned renta nå i det nye året fordi vi ønsker at lånekundene skal få nyte godt av at det er blitt lavere pengemarkedsrente, sier John Sætre, leder for Nordeas bankvirksomhet i Norge.

Forbrukerrådet kritisk

Det er drøyt tre uker siden Norges Bank overraskende kuttet styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til rekordlave 1,25 prosent.

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet betegnet det samme dag som «svært uheldig» at bankene ikke fulgte umiddelbart på med rentekutt for sine kunder.

– Jeg mener det er helt feil. Det er klart at rentenedgangen skal gå videre til bankkundene, uttalte Flesland til NTB.

Danske Bank overtok for øvrig fra nyttår en bankavtale for 113.000 medlemmer i fagforeningen Akademikerne fra DNB. Rundt 80 milliarder kroner i boliglån ligger i potten.