Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (FrP). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Eriksson forberedt på kjeft fra LO

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) visste at kritikken ville gjalle fra Youngstorget da han la fram endringene i arbeidsmiljøloven. Like fullt mener han LO overreagerer.

– Velkommen til nok en luke som skal åpnes i Erikssons julekalender for et bedre arbeidsliv, sa statsråden da han la fram del to av reformforslaget 12. desember.

Nye regler for søndagsarbeid og økt mulighet for overtidsjobbing skjulte seg bak luka. Det samme gjorde bortfallet av fagforeningenes rett til å reise sak ved mistanke om ulovlig innleie av arbeidskraft.

Uka før åpnet han første luke. Bak den lå økt adgang til midlertidige ansettelser og aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere.

– De siste ukene har Eriksson levert noen av de groveste angrepene på norske arbeidstakere på mange tiår, sier LO-nestleder Hans-Christian Gabrielsen til NTB.

Leder Anders Folkestad i landets nest største arbeidstakerorganisasjon Unio trekker veksler på tiden som lektor i norsk skole og gir statsråden følgende skussmål:

– Eriksson berger seg til ståkarakteren 2 gjennom retorikk og entusiasme og fordi han er en hyggelig fyr. Han dumper på faglig innhold, så dette har preg av pedagogisk karaktersetting til en statsråd i sitt første år.

På nyåret går LO, Unio og YS til politisk streik mot regjeringen.

– Det er historieløst å si at fem timer mer overtid i løpet av en måned fører oss tilbake til løsarbeidersamfunnet, tilføyer han.

Grepene er nødvendige for å ruste Norge for framtiden, framholder statsråden.

– Samtidig er det viktig å gjøre noe for alle dem som står utenfor arbeidslivet. Jeg gjør dette for å sikre et trygt, fleksibelt og familievennlig arbeidsliv.

– Samtidig lærte jeg av faren min at det er lov å være uenig så lenge man opptrer redelig. Det mener jeg at jeg har gjort i møtet med fagbevegelsen.

Eriksson er åpen om at framgangsmåten hans er en annen enn den de rødgrønne forgjengerne valgte. Der mange før opplevde at LO hadde førsteprioritet, er Frp-statsråden opptatt av å behandle alle organisasjonene likt.

– Jeg kalte inn lederne for de ulike organisasjonen – én etter én – da jeg ble statsråd. Jeg fortalte dem hva jeg aktet å gjøre. Også LO-leder Gerd Kristiansen hadde jeg møte med. Vi gikk til og med tur langs Akerselva sammen, sier han.

– Jeg forventet motstand og uenighet. Men når det er sagt, har LO hele tiden vært åpen om at organisasjonen ønsker de rødgrønne tilbake, sier han.

Eriksson er forberedt på nye slag til våren. En rekke velferdsytelser skal under lupen. Ordningen med arbeidsavklaringspenger er blant dem han ønsker å endre på.

– Altfor mange ender opp med uføretrygd. Kanskje bør vi se på en bedre gradering eller vurdere inngangsvilkårene og lengden på stønadsperioden, sier han.

Til våren kommer det også et forslag om å reformere overgangsstønaden til enslige forsørgere.

– Det vil nok skape reaksjoner, men for meg er det viktig å sørge for at enslige forsørgere raskere enn i dag får oppleve friheten det er å være selvforsørget av egen inntekt, sier han.