Regjeringen vil avskaffe boplikten. Det faller dårlig i smak hos kommunene som har uttalt seg om forslaget. Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Kommunene vil ikke fjerne boplikten

De fleste kommunene går imot regjeringens forslag om å fjerne konsesjonsloven og boplikten her i landet. Hovedargumentet er at det vil svekke bosetting og matproduksjon i distriktene.

Høringsfristen for forslaget er 15. januar, men allerede før jul hadde over 80 kommuner sendt inn sine syn. Bare en håndfull støtter forslaget, skriver Klassekampen.

Blant dem som går imot, er store landbrukskommuner som Gausdal, Meldal, Alvdal, Vågå, Vestre Slidre og Nome. Her er uttalelsene enstemmige – og dermed går Høyres og Frps lokale representanter imot regjeringens forslag.

– Landbruksministeren er mer opptatt av dem som vil ut av næringen, enn dem som vil inn. Å fjerne boplikten og avvikle konsesjonsloven vil gjøre at noen få, rike mennesker kan støvsuge markedet for attraktive landbrukseiendommer, uttalte Line Henriette Hjemdal, KrFs landbrukspolitiske talsperson, til NTB da forslaget ble lagt fram i oktober.

Som et resultat av dette foreslår regjeringen også å oppheve boplikten. Den sier at en kjøper av større landbrukseiendommer må bo der i minst fem år. For å motvirke at hus blir gjort om til fritidsboliger, kan boplikten også omfatte eiendommer i et nærmere definert område, uavhengig av eiendommens størrelse.

Regjeringen ønsker å beholde jordloven og driveplikten.