Nytt år - nye muligheter

I løpet av 2015 vil vi i byggenæringen se en rekke spennende prosjekter både bli fullført og startet opp.

Like før jul ga vi i Byggeindustrien ut vår årskavalkade over ferdigstilte prosjekter innen bygg og anlegg i 2014. Her presenterte vi en lang rekke prosjekter fordelt på 484 sider. Det er derfor ikke noen tvil om at det skjer mye i næringen vår. Det burde heller ikke være noen grunn til at vår årskavalkade for 2015 skulle bli noe slankere enn for 2014. For selv om enkelte er skeptiske med tanke på den lave oljeprisen og et forventet lavere nivå innen denne sektoren, er det likevel mange andre faktorer som tilsier at aktiviteten vil bli helt på nivå med 2014.

Det er flere store prosjekter som er i startgropa og ikke minst er det mange prosjekter som skal bygges videre og fullføres. Blant annet er grunnarbeidene på det nye Nasjonalmuseet allerede i full gang, og vi vil dermed i løpet av 2015 etter hvert se et nytt merkebygg reise seg i hovedstaden. Arbeidene pågår også for fullt på Oslo Lufthavn. Dessuten vil byggingen av Follobanen virkelig skyte fart i det nye året. Dette er noen ytterst få av de større prosjektene – men vi har også en rekke andre både store og små prosjekter og jobber som skal utføres, og for dem det gjelder er de selvsagt like viktige som de aller største – både for byggherre og utførende. (Du finner en oversikt over alle de største pågående prosjekter i Norge i Byggeindustrien nr. 19 - 2014).

I en så omfattende og viktig næring er det behov for en rekke nyttårsønsker som kan føre til en bedre hverdag for alle som er en del av bygg og anlegg – men om vi skal trekke ut to hovedutfordringer så ønsker vi mindre arbeidslivskriminalitet/bruk av svart arbeid, samt at rekrutteringen til næringen og næringens utdanningsveier bedrer seg. Disse to punktene henger selvsagt sammen – og får vi etter hvert en bedring på det første punktet – vil forhåpentligvis også rekrutteringen komme seg.

Med ønsker om et riktig godt nytt byggende år.