Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Børsen trosset tidenes største oljeprisfall

Hovedindeksen steg fem prosent i 2014 og trosset tidenes største oljeprisfall. Sterk kursutvikling i «fastlands-sektorer» reddet oppgangen for Hovedindeksen, mens store kursbevegelser sørget for rekordhandel. Samtidig hentet selskaper mer penger enn noensinne på Børsen.

Prisen på nordsjøolje ble halvert i 2014. Årets prisfall på 53 dollar per fat er det høyeste i historien, og målt i prosent er nedgangen på like under 50 prosent den største siden 2008 for brent spot.

Dette har preget oljetunge Oslo Børs. Ved inngangen av året utgjorde aksjene i energisektoren 43,6 prosent av markedsverdien av Oslo Børs. I dag er andelen 33,2 prosent, og i løpet av 2014 falt Energiindeksen 18,1 prosent, skriver Oslo Børs i en pressemelding.

Hovedindeksen har likevel styrket seg fem prosent i 2014. Kursutvikling her hjemme har vært på linje med andre børser i verden, og bedre enn London og Frankfurt, de to ledende børsene i Europa. London, målt med FTSE 100-indeksen, har falt 3,1 prosent i 2014, mens den tyske DAX-indeksen har steget 2,7 prosent.

Børsen mer diversifisert og mindre oljeeksponert

Sterk kursoppgang i «fastlands-sektorer», som sjømat, IT, forbruksvarer og materialer, reddet kursoppgangen. En svakere krone hjelper eksportbedrifter. Lavere energipriser er også til glede for noen selskaper, som Royal Caribbean Cruises og Norwegian. Industriselskapene Borregaard og Norsk Hydro er blant årets kursvinnere, og bidro til å sende Materialerindeksen opp nær 50 prosent. Sjømatindeksen løftet seg like mye. Til tross for Russland-boikott var det flere lakseaksjer som steg mer enn 80 prosent, blant andre Bakkafrost og SalMar.

Andre sektorer har altså vokst mens energiaksjenes andel av Oslo Børs’ markedsverdi har falt. Dermed er Oslo Børs blitt mer diversifisert og mindre oljeeksponert i 2014.

Store kursbevegelser sørget for rekordomsetning

Det er aldri blitt handlet så mye aksjer på Oslo Børs som i år, målt i antall transaksjoner. I gjennomsnitt ble det gjennomført 95.600 handler hver dag. Også handelen målt i kroner er markant høyere enn de foregående årene. Den daglige gjennomsnittshandelen endte på 4,4 milliarder kroner, 28 prosent høyere enn i fjor.

Kursbevegelsene var sjeldent store i 2014. Vi må tilbake til 2011 får å finne uker med så store kursfall og oppturer som i november og desember. Til gjengjeld var 2012 og 2013 to rolige år historisk sett, med jevn kursoppgang.

De store kursbevegelsene var en viktig bidragsyter til årets rekordomsetning, samtidig som mer av handelen i norske aksjer skjedde på Oslo Børs. De siste årene har en økende andel av handelen skjedd på konkurrerende markedsplasser, men i 2014 snudde denne utviklingen og Oslo Børs hentet tilbake markedsandeler. Om lag 60 prosent av handelen i de mest likvidide aksjene på Børsen, OBX-aksjene, skjer nå på Oslo Børs.

Stor tilstrømning av nye selskaper og høyt emisjonsvolum

Ikke siden 2010 har det blitt notert like mange nye selskaper på Børsen. 2014 brakte også store selskaper på børs. Da XXL gikk på børs i oktober, var det det største nye selskapet målt i markedsverdi siden 2010. Entra, som debuterte på Børsen noen uker etter, hadde en enda høyere markedsverdi. Til sammen ble det notert 19 nye selskaper i løpet av 2014.

Det har ikke blitt hentet mer gjennom aksjeemisjoner siden 2011. Selskaper notert på Oslo Børs og Oslo Axess hentet 27,5 milliarder kroner i ny egenkapital. Om lag halvparten av emisjonsbeløpet ble hentet av årets børsnykommere.

Rekordår i obligasjonsmarkedet

Men næringslivet hentet langt mer kapital i det norske obligasjonsmarkedet enn i aksjemarkedet, også i 2014.

Selskaper har aldri lånt så mye på Børsen som i år. I løpet av årets 11 første måneder hentet selskaper 296,8 milliarder kroner gjennom nye lån og utvidelser av eksisterende lån. Det var 17,1 milliarder kroner over fjorårets lånerekord på 279,6 milliarder kroner.

Den kraftige veksten henger sammen med at stadig flere selskaper noterer sine lån på Børsen. Antall lån har økt kraftig, og den utestående verdien av lånene passert 1.500 milliarder kroner første gang noensinne i november. Til sammen har 56 nye selskaper notert lån på Oslo Børs og Nordic ABM i 2014.