2014 ble et rekordvarmt år. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Klar varmerekord i 2014

På årets nest siste dag avslører Meteorologisk institutt at 2014 går inn på førsteplassen som historiens varmeste år i Norge.

Tidligere i desember skrev NTB at årets siste uker måtte bli særdeles kalde for at rekordprognosen ikke skulle slå til. Til tross for hvit jul og kalde romjulsdager over store deler av landet bekrefter nå Meteorologisk institutt at det likevel er et rekordår vi snart kan legge bak oss.

– Det er ikke lenger noen tvil om at året som har gått har vært varmere enn noen gang, uttaler klimaforsker Hanne Heiberg ved Meteorologisk institutt til NTB. Mandagens tall viser 2,2 grader over normalen og 0,4 grader over forrige rekord, som ble satt i 2011.

Heiberg forteller om en varm vinter og vår, med februar som usedvanlig langt fra normaltemperaturen.

– I Finnmark var gjennomsnittstemperaturen 10 grader varmere enn vanlig, og på Svalbard så vi en forandring på hele 14 grader. Spesielt sistnevnte er usedvanlig, sier Heiberg.

Også i resten av verden ser året ut til å bli blant de varmeste. NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) skrev tidligere i desember at 2014 foreløpig så ut til å bli et rekordvarmt år verden over. De første elleve månedene av året var 0,68 grader høyere enn normalen, inkludert fem måneder med rekordtemperatur.

Mandag 5. januar kommer Meteorologisk institutt med sine offisielle tall for årets temperaturgjennomsnitt.