Flertall vil ha folkeavstemning om kommunesammenslåing

64 prosent av de spurte i en ny meningsmåling mener at spørsmål om kommunesammenslåing skal avgjøres ved folkeavstemning.

34 prosent mener at folkeavstemning er en dårlig idé og at kommunesammenslåinger skal avgjøres av de folkevalgte, viser målingen Sentio Research har gjort for Klassekampen.

Ifølge målingen er det klart flertall for folkeavstemning i hele landet. Aller størst flertall er det i Nord-Norge der 78 prosent av de spurte vil ha folkeavstemning i slike spørsmål. I Oslo og Akershus er andelen 56 prosent.

Tidligere senterpartileder Anne Enger, som nå er fylkesmann i Østfold, mener folkeavstemning om kommunesammenslåing er en dårlig idé.

– Vårt demokratiske system bygger på det representative demokratiet. Derfor mener jeg at kommunesammenslåing i stedet bør være et helt sentralt tema i valgkampen neste år, sier hun.

– Ingen må innbille folk at folkeavstemning om kommunesammenslåing er avgjørende eller bindende. Det er den ikke. Den er kun rådgivende og for å lodde stemningen blant folk. Til sjuende og sist er det uansett politikerne på Stortinget som skal fatte vedtak om kommunesammenslåinger, sier hun.