Lovlig poker, billigere hybrid og dyre poser

Fra nyttår blir det billigere å kjøpe bruktbil og ny hybridbil. Men selger du huset, må du dokumentere all oppussing.

Venter du litt inn i 2015 er det fritt fram for å arrangere pokerlag med pengeinnsats på opptil 1.000 kroner og en maksimalpott på 10.000. Denne lovendringen må endelig vedtas i Stortinget rett over nyttår.

Men stortingsflertallet har allerede vedtatt en rekke lovendringer og inngått budsjettforlik med flere skatte- og avgiftsendringer. Den mest omtalte av dem alle trer ikke i kraft før 15. mars. Da innføres plastposeavgiften på 1 krone og 50 øre. Bruker du fem av dem i uka, koster dette deg 250 kroner ekstra hvert år.

Toppskatten blir like høy som i år, men innslagspunktet flyttes fra 527.400 kroner til 550.550 kroner. I andre enden av inntektsskalaen økes maksgrensen for minstefradraget 89.150 kroner, noe som gir en skattelette på 769 kroner dersom du har fullt minstefradrag. Frikortbeløpet øker til 50.000 kroner.

Hvis du bestiller varer fra utlandet, slipper du fra nyttår å betale toll hvis verdien av varen samt frakt- og forsikringskostnader ikke overstiger 350 kroner. Fram til nå har grensen vært 200 kroner.

For boligselgere stilles det fra neste år større krav til dokumentasjon av hva som er gjort av oppussing i den nye og mer omfattende tilstandsrapporten som innføres fra nyttår.

Vårens opphetede debatt om reservasjonsrett for leger som ikke vil henvise til abort, endte i en nyordning der fastlegen ikke lenger henviser Nå kan kvinner gå direkte til sykehus og søke abort.

Uavhengig av dette endres også abortloven fra nyttår. Grensen for når et foster skal anses for å være levedyktig og abort ikke lenger kan innvilges, er satt til 22 uker.

Til tross for sterk motstand fra fagmiljøene i helsesektoren, kan offentlige sykehus fra nyttår gjennomføre rituell omskjæring av guttebarn med statlig refusjon.