Mange Frp-velgere er stolte av det vi får til, sier finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

NTB scanpix

Siv Jensen: Frp-fall skyldes opposisjonens svartmaling

Fremskrittspartiets fall på meningsmålingene skyldes opposisjonen som svartmalte småsaker i statsbudsjettet, mener partileder Siv Jensen.

– Jeg ble litt overrasket, sier Jensen om reaksjonene da hun la fram forslaget til statsbudsjett i høst.

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik kjempet med «nuets indre kjenslestorm» og KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen snakket om regjeringens manglende respekt for samarbeidspartiene.

– I utgangspunktet var det et budsjett med en veldig god sosial profil. Men debatten kom til å handle om en veldig liten del av budsjettet. Alt det gode druknet. Opposisjonen er i sin fulle rett til å kritisere. Men å fremstille det så svart, så gærent og så fryktelig – det var det ikke belegg for, sier Jensen til NTB.

Fra valgresultatet på 16,3 prosent fløt Frp rundt 14-tallet et år senere. Så ble forslaget til statsbudsjett lagt fram.

Tre måneder senere er snittet på meningsmålingene på 10-tallet.

– Det har vært mye negativ oppmerksomhet. Det er ikke så rart at det slår ut i målinger, sier Frp-lederen.

– Vi reduserer bompengebruken, reformerer samferdselssektoren og satser på helse. Vi reduserer skatter og avgifter i tråd med valgløfter. Vi reduserer og fjerner forbud, i tråd med hva vi har lovet i alle år. Det er blitt mer synlig politi og strengere asyl- og innvandringspolitikk. Så vi leverer, oppsummerer Jensen.

– Men likevel har mer enn hver fjerde velger forsvunnet?

– Mange av dem har satt seg på gjerdet, og det er positivt. Ja, det er en beskjed til oss om at «vi er ikke fornøyd» – men det betyr også at vi har et potensial til å vokse igjen.

– Jeg tror at nå som stormen har lagt seg, vil stadig flere få øynene opp for hvor bra budsjettet er. Når vi kommer over på nyåret, så vil folk flest også merke dette, sier partileder Jensen.

Heller ikke som finansminister er Siv Jensen spesielt bekymret for 2015.

– Det vi ser nå er ingen krise, det er en omstilling som er lenge varslet. Så er det uro i markedene, ingen tvil om det. Men vi skal også ta med oss at fallende oljepriser er bra for verdensøkonomien, sier Jensen.

Hun understreker at regjeringen er parat til å komme med tiltak «hvis det blir behov for det» – og legger til at Finansdepartementet følger arbeidsmarkedet nøye.

– Det er ingen tvil om at det er krevende for hver enkelt som blir berørt, men foreløpig ser det ut til å gå bra, sier hun.

– Det blir dyrere å reise til utlandet, men det blir billigere å være i Norge. Og fordi vi har en robust økonomi, blir det ingen endringer i statsbudsjettet – som i stor grad påvirker din og min hverdag. Det er kjent hvordan skatte- og avgiftsnivået blir neste år. Det gode for situasjonen vi er i, er at vi fortsatt har vekst. Den kan bli lavere enn vi har blitt vant til, men det blir fortsatt vekst. Om det blir mindre vekst, betyr jo ikke det at vi får det verre. Og det er det viktig å ta med seg, sier Jensen.