Illustrasjonsfoto

Byggenæringen støtter Sanner

Før helgen ble det kjent at ESA tar Norge til EFTA-domstolen rundt krav om lokal godkjenning i byggesaker. Byggenæringen gir nå Kommunal- og moderniseringsdepartementet full støtte i kampen om å opprettholde utsettelsen av avviklingen av den lokale godkjenningsordninger.

ESA mener at Plan- og bygningslovens krav om godkjenning for

lokal ansvarsrett ikke er i samsvar med Norges forpliktelser etter EØS-avtalen, og at den skal avvikles. Kommunal- og moderniseringsdepartementet bestemte seg i høst for å usette avviklingen av ordningen til 1. januar 2016, noe ESA ikke har mye sans for.

Jon Sandnes

Kommunal- moderniseringsministeren sier til Byggeindustrien at han ikke ønsker å avvikle dagens ordning før en ny og utvidet løsningen er på plass. Både BNL-sjef Jon Sandes og adm. dir. Per Jæger i Boligprodusentenes Forening roser statsråden for hans arbeid i denne saken.

– BNL er glad for at regjeringen utsatte fristen når det gjelder lokal godkjenning til vi har en ny ordning med sentral godkjenning på plass. Det er stort behov for en god bærekraftig løsning som ivaretar kvalifikasjoner og seriøsitet. Dette har vi også gitt innspill til gjennom "Enkelt å være seriøs"-rapporten, som ble overlevert departementet 22. august. Vi er klare til å brette opp ermene og bistå departementet slik at ny sentral godkjenning er etablert innen 1. januar 2016, sier Jon Sandnes til Byggeindustrien.

Også Per Jæger er glad for at Sanner fremhever viktigheten av å ha en ny ordning på plass før eksisterende løsning avvikles.

– Det er veldig positivt at Sanner sier han ikke vil fremskynde avviklingen før en ny ordning er på plass, sier Per Jæger. Han sier han er noe overrasket over at ESA nå velger å gå til det skritt å stevne Norge i denne saken, og trodde ESA skulle være mer interessert i å få på plass en ordning som skulle fungere.

Byggenæringen og departementet arbeider med å erstatte den lokale godkjenningsordningen med en ny sentral godkjenningsordning, som skal virke bedre og bredere enn den gamle løsningen.

Per Jæger

– Byggenæringen sto samlet i utarbeidelsen av rapporten « Enkelt å være seriøs», der ett av de sterkeste poengene var å usette en avvikling om lokal godkjenning før en ny og bedre ordning kommer på plass. Derfor skal Sanner ha mye ros for at han i høst valgte å utsette avviklingen, og ikke minst at han fortsatt står på dette, legger Jæger til.

Han peker på viktigheten av å få på plass reglene slik at gjør det vanskeligere å vær useriøs og enklere å være seriøs.