Den russiske polarhelten Artur Tsjilingarov ser ingen grunn til at Ukraina-krisen skal komme i veien for et fortsatt bredt samarbeid mellom Norge og Russland i nord. Arkivfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Stor tro på norsk-russisk status quo i nord

Verken Russlands Arktis-utsending eller norske politikere vil la den storpolitiske isfronten mellom øst og vest ødelegge for norsk-russisk samarbeid i nord.

Med den rette viljen kan Norge og Russland oppnå nærmest hva som helst i nord, mener den russiske polarhelten Artur Tsjilingarov (75).

– Forbindelsene i Arktis, som jeg er tilbøyelig til å kalle unike, bør utvikles videre, sier han til NTB under et besøk i Norge sist uke.

Tsjilingarov er president Vladimir Putins spesialutsending til Arktis og understreker at det ikke er ett spørsmål i nord som ikke lar seg løse gjennom dialog.

Han ble verdenskjent da han i 2007 ledet den russiske ekspedisjonen som plantet en metallkapsel med et russisk flagg på 4.261 meters havdyp under Nordpolen.

– Det finnes ikke noe grunnlag for konfrontasjon, er hans beskjed.

Russland bruker store summer på militær oppgradering og har økt øvingsaktiviteten kraftig. Men Tsjilingarov avviser at opprettelsen av to «arktiske brigader» er en opprustning:

– Det er ikke helt riktig å snakke om en økning av styrkenærværet. Man setter i stand gamle militære anlegg som forfalt da Sovjetunionen gikk i oppløsning.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier han ikke har sett noen nye signaler fra Russland når det gjelder havretten og folkeretten i nord som følge av Ukraina-krisen.

– Det var helt nødvendig å reagere på Russlands folkerettsbrudd i Ukraina. Vi ønsker likevel å videreføre dagens samarbeid i nord og i Arktisk råd, noe som er i begge lands interesse. Men det skjer mot et bakteppe som er krevende og alvorlig, sier han til NTB.

Brende viser til det konkrete samarbeidet om atomsikkerhet, fiskeriforvaltning og søk og redning.

– Samarbeidet vil kunne styrkes ytterligere hvis Putin og Russland bestemmer seg for å medvirke til en nedtrapping i Ukraina.

– Da løste vi et uløst spørsmål som andre steder på kloden kunne utløst konflikt, spenning og mistenksomhet, i tråd med havrettens bokstav.

Støre mener den storpolitiske Ukraina-krisen gjør det enda viktigere med «kreativitet og engasjement for å holde de politiske kanalene åpne» for å løse utestående spørsmål politisk.

– Men der det er menneskelig aktivitet, følger det også både ordensmakt og militærmakt. At militærkomplekset på Kola nå blir modernisert, er ikke bare negativt. Men det er ikke en ønsket utvikling at vi må ruste opp for å holde orden. At vi tenker på vår sikkerhet og stabilitet med NATO i ryggen, vil gjelde også i nord, sier han til NTB.

– Men der hvor det kreves ny politisk energi og kanskje penger, vil nok samarbeidet falle litt ned, sier han.

Også professor Julian Cooper ved University of Birmingham tror på fortsatt norsk-russisk samarbeid i Arktis.

– Dette er et langsiktig prosjekt. Det virker for meg helt legitimt for Norge å utvikle et konstruktivt forhold til Russland i Arktis og bevare freden der, sier han.