Sanner må opprettholde utsettelse av avvikling av lokal godkjenning

EFTAs overvåkingsorgan ESA går til sak mot Norge fordi regjeringen bestemte seg for å utsette avviklingen av Plan- og bygningslovens krav om godkjenning for lokal ansvarsrett. Overfor Byggeindustrien sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner at han ikke ønsker å avvikle dagens ordning før nye tiltak for å hindre useriøse å vinne frem er på plass.

Selv om nå ESA er begynt å rasle med sablene for å få Norge til å fremskynde avviklingen, er det viktig at vi tar denne kampen. Det vil være veldig uheldig om vi blir tvunget til å avvikle dagens ordning med krav om lokal godkjenning for virksomheter som skal utføre byggeoppdrag før vi har på plass en ny og bedre ordning.

Planen var opprinnelig at en avvikling av lokal godkjenning skulle skje nå ved årsskiftet, men tidligere i høst bestemte statsråd Sanner å usette avviklingen i ett år. Dette ble meget godt mottatt i den seriøse delen av byggenæringen som frykter at en prematur avvikling vil gi lettere spillerom for de som ikke alltid vil konkurrere innenfor alle deler av lovverket.

Bakgrunnen til at ESA ønsker at vi skal avvikle ordningen med lokal godkjenning er at de mener dette kravet hindrer bedrifter fra andre EØS-land i å tilby sine tjenester i Norge og dermed bryter med prinsippet om fri bevegelighet for tjenester innenfor EØS-området. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har sagt de vil avvikle  ordningen, men ikke før en annen løsning er på plass. Dette er ikke godt nok for ESA, som dermed stevner Norge.

Vi regner med at departementet står imot denne stevningen og tar opp kampen slik at man får tid nok på seg til å få på plass en ny ordning. Denne nye løsningen er byggenæringen i samarbeid Kommunal- og moderniseringsdepartementet i full gang med å utforme. Planen er å erstatte den lokale godkjenningsordningen med en ny sentral godkjenningsordning, som skal virke bedre og bredere enn den gamle løsningen. Man rekker ikke å få denne på plass nå, og trenger derfor tiden frem til årsskriftet 2015-2016. Vi håper næringen og myndighetene får denne tiden på seg. Kampen mot den useriøse delen av byggenæringen pågår for fullt, og det vil selvsagt være helt feil å tilby de useriøse et ”friår” der de ikke trenger å dokumentere kravene som ligger innbakt i den lokale godkjenningsordningen.