Ny dampsperre på eksisterende reisverk og påforing av I-bjelker på 35 cm. Foto: Ståle Tranås

Godt i gang med passivhusrehabiliteringen i Overhalla

Byggfagelevene ved Olav Duun VGS i Namsos rehabiliterer en omsorgsbolig i Overhalla kommune. I likhet med andre rehabiliteringsprosjekter dukker det opp utfordringer underveis.

Fakta

Byggherre: Overhalla kommune

Utførende: Olav Duun VGS

Ansvarlig entreprenør: GL Bygg

Arkitekt og rådgivende ingeniør: Trønder Plan AS

Boligen ble bygd på 70-tallet, og skal nå oppgraderes for å

tilfredsstille dagens krav til omsorgsboliger og fremtidens krav til energibehov. Elevene har siden september revet vegger og inventar ned til reisverket. For elevene har det vært læring i riveprosessen gjennom sortering av avfall, og at de har fått et godt bilde av hvordan en bolig fra denne epoken er konstruert, skriver Husbanken på sine nettsider.

Kompetanseløft for lærerne

Det er firmaet Trønder-Plan som har utarbeidet tegningene med råd fra Sintef Byggforsk.

– Det er gode tegninger vi har fått, men løsningene er ganske uvanlige for meg selv om jeg har jobbet lenge i bransjen. Det er mye tilpasning i et slikt prosjekt. For oss lærere har det vært mye å sette seg inn i før vi satte i gang arbeidet på byggeplassen, sier Tranås.

Tilskudd fra Husbanken og kurs fra Sintef

Rehabiliteringen av tomannsboligen er støttet med investeringstilskudd for omsorgsboliger og sykehjem fra Husbanken. I tillegg er Sintef Byggforsk tildelt kompetansetilskudd fra Husbanken for å bidra med spesialrådgiving og kurs for både lærere og elever. Sintef skal arrangere fire kursdager som skal omhandle energieffektivisering, universell utforming og bygningsfysikk.

Sintef skal også kurse elever på helsefag i beboermedvirkningsprosesser som er nyttig kunnskap i forbindelse med oppgradering eller bygging av boliger.