DnB NOR Eiendomsinvest I selger eiendomsportefølje for 11 milliarder

DnB NOR Eiendomsinvest I ASA selger en eiendomsportefølje til en verdi av ca. 11 milliarder kroner, og som dermed blir Nordens største eiendomstransaksjon i 2014.

Målet for styret i DnB NOR Eiendomsinvest I ASA har vært å skape likviditet for aksjonærene. Tidlig 2014 ble det igangsatt en strukturert salgsprosess for SveaReal AS, hvor det samtidig ble vurdert en børsintroduksjon. Sommeren 2014 ble prosessen utvidet til også å inkludere den norske virksomheten i FORTIN AS.

- Vi er glade for i dag endelig å kunne legge frem et tilbud til aksjonærene i DnB NOR Eiendomsinvest I ASA som representerer en reell exit-mulighet, sier styreleder Erik Gjellestad.

Styret anser tilbudet fra Starwood som godt, vurdert opp mot andre bud og alternativer, og sett i forhold til løpende verdivurderinger.

- Ved den inngåtte avtalen med Starwood har vi et resultat for både Norge og Sverige som etter styrets vurdering, gir uttrykk for de underliggende eiendomsverdiene. Styret mener at det ikke foreligger reelle alternativer som vil kunne gi en fremtidig meravkastning for aksjonærene som reflekterer den økonomiske risiko aksjonærene i så fall vil påta seg, sier styreleder Erik Gjellestad.

Da DnB NOR Eiendomsinvest I ASA ble etablert i 2005/06 var en av premissene at selskapet skulle ha en levetid på 10 år, men med mulighet for forlengelse. På ordinær generalforsamling i mai 2014 ble mandatet forlenget fra 30. juni 2016 til 30. juni 2019. Begrunnelsen var prosessen som var satt i gang for SveaReal AS i Sverige. Styret ville unngå at den opprinnelige tidsrammen skulle være begrensende i forhandlinger med potensielle kjøpere, heter det i en pressemelding.

- En eventuell videre drift av DnB NOR Eiendomsinvest I ASA ut den utvidede mandatperioden representerer en høy risiko, og vil kreve en betydelig kapitalutvidelse. Tilførsel av egenkapital vil være nødvendig for å investere i og videreutvikle eiendommene både i Sverige og Norge. En aksept av det mottatte budet vurderes som et betydelig bedre alternativ for aksjonærene, sier Gjellestad.

Finanskrisen med påfølgende periode med lavkonjunktur i Norge og Sverige har fått konsekvenser for verdiutviklingen i DnB NOR Eiendomsinvest I ASA. Lavkonjunkturen skapte et utfordrende og lite risikovillig kapitalmarked, noe som medførte vesentlig økte lånemarginer for selskapet. Generell redusert aktivitet i næringslivet og lav inflasjon i perioden ga heller ikke den forventede økningen i leiepriser. I tillegg har det blitt identifisert betydelige investeringsbehov i porteføljen for å beholde og tiltrekke seg nye leietakere. Overordnet har de makroøkonomiske rammebetingelsene medført et verditap på deler av eiendomsporteføljen på ca. 10 %. I tillegg kommer tap som følge av finansielle instrumenter, som utgjør anslagsvis NOK 1 mrd.

Betingelsene og konsekvensene av budet vil bli gjennomgått i detalj i ekstraordinær generalforsamling, hvor aksjonærene vil stemme over budet. Dersom det forelagte budet fra Starwood godkjennes av generalforsamlingen vil det være Nordens største samlede eiendomstransaksjon i 2014. Det vil også være Starwoods første store investering i Norge.

Pareto Project Finance har vært selskapets finansielle rådgiver i salgsprosessen.