Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Regjeringen vil bygge 650 nye fengselsplasser

Soningskø og fulle fengsler gjør at regjeringen foreslår å bygge 650 nye fengselsplasser. I tillegg er en avtale om leie av soningsplasser i Nederland på plass.

Fredag kommer regjeringens melding til Stortinget om kriminalomsorgen. Der heter det at Norge på lang sikt – fram mot 2040 – trenger 2000 nye fengselsplasser, skriver VG. Med 99,6 prosents belegg er kapasiteten i dagens fengsler sprengt. I tillegg står 1.200 dømte i kø for å sone sin straff.

Behovet for nybygg er mest prekært på Østlandet og Agder, deretter Vestlandet og i Nord-Norge, ifølge justisminister Anders Anundsen (Frp). Han forklarer behovet for nye fengselsplasser blant annet med demografiske endringer.

– Den andre årsaken er et enormt etterslep på vedlikehold. Bare å ruste opp de nåværende anstaltene vil koste mellom 3,3 og 4,4 milliarder kroner.

Høyre og Frp vil ikke tidfeste utvidelsen, men sier det kan skje i første stortingsperiode, og iallfall før 2020. Anundsens partifelle Ulf Leirstein er både mer konkret og mer optimistisk når han snakker med NRK.

– Vi håper at vi snakker om måneder etter stortingsbehandlingen av meldingen. Og at vi i løpet av neste år kan ha noe ferdig i Halden, sier Leirstein, som representerer Østfold og sitter i Stortingets justiskomité.

– Det er jobbet tverrpolitisk for å få plass en utvidelse av kapasiteten i Skien. Det vil komme i form av ny bygningsmasse innenfor eksisterende murer, sier stortingsrepresentant Kristian Norheim (H).

Også i Bergen ligger det an til å øke kapasiteten innenfor de eksisterende murene. 100 nye plasser vil gi fengselet en kapasitet på 362 innsatte. I tillegg kan Åna fengsel få 50 nye plasser, pluss at regjeringen foreslår at det på sikt bygges et nytt fengsel med 300 plasser på Agder.

– Med denne avtalen frigjør vi 242 fengselsplasser i Norge nærmest over natta, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til TV 2. De første fangene sendes trolig sommeren 2015.

– Det er først og fremst personer med lange dommer, hvor det ikke er aktuelt med permisjoner ennå. Det kan også være utenlandske personer som soner og som har et utvisningsvedtak, forklarer justisministeren.

Soning i utlandet er omstridt, og norske fengselsansatte kaller løsningen en fallitterklæring.

– Det må koste et betydelig beløp å sende så mange fanger til Nederland. Vi kan ikke støtte at disse pengene brukes utenlands og ikke til norsk kriminalomsorg, sier forbundssekretær Jan Arve Blom i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) til NTB sent torsdag kveld.