Håp om norsk stein på Nasjonalmuseet

I 2019 skal landets nye merkebygg, det nye Nasjonalmuseet, åpne på Vestbanen i Oslo. Forhåpentligvis da dekket av norsk kvartsitt-skifer.

Statsbygg har nå bestemt seg for hvilken vei de ønsker å gå for fasaden på det nye bygget som skal huse 54.600 kvadratmeter. Det blir mest sannsynlig det man på godt norsk kan kalle grå stein, eller mer spesifikt kvartsitt-skifer . Dette er en steinsort det finnes mye av i Norge, og med nye god kvalitet. Det burde derfor være gode muligheter for at Statsbygg kan gå for en norsk stein, selv om konkurranseforhold gjorde at man ikke ville gå for kortreist-krav i spesifikasjonene. Konkurransen er også lagt opp slik at pris ikke kommer inn før etter prekvalifiseringen.

Men det finnes åpenbart også utenlandske aktører som ønsker å levere stein til den totale tak- og fasadeflaten på 19.000 kvadratmeter. Nå gjelder det derfor for den norske steinindustrien å vise hva den er god for.

Det ville være nærmest en fallitterklæring om man skulle velge å gå for importert stein fra India eller Kina i et bygg som nettopp skal symbolisere den norske kulturarven. Det bør bli som Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri sier – man må kunne se det i veggene at dette er norsk tradisjon og historie.

Slik Statsbygg nå har lagt opp konkurransen burde det være gode muligheter for de norske leverandørene. Også arkitekten, Klaus Schuwerk, har uttalt at han ønsker norsk stein til å dekke det spektakulære bygget.

Vi håper at man ikke kommer i en sitasjon man opplevde med operaen, der italiensk marmor ble valgt, noe som endte med kraftige reaksjoner. Nå håper vi man til slutt ender opp med en norsk løsning. Ikke bare fordi steinen er norsk, men fordi den er best, konkurransedyktig på alle måter, samtidig som den symboliserer den solide norske steintradisjonen.