Elektroniske systemer som adgangskontroll, kameraovervåking, tyveri- og brannalarm er en selvfølge på smarte skoler. - Systemene må helst integreres og snakke samme språk, sier Lars-Hermann Rotnebo (foto: Schneider Electric). 

Smarte skoler utfordrer elbransjen til samarbeid

Smarte skoler er fremtiden innen undervisningsbygg, men teknologien er en utfordring både for teknikere og leverandører.

Bråtejordet skole på Strømmen (Skedsmo kommune) har fått installert smarte og energieffektive løsninger, basert på Schneider Electrics KNX-byggautomasjonssystem.

Smarte skoler er framtiden

- Smarte skoler er fremtiden, mener Lars-Hermann Rotnebo (30 år, se bilde) fra Sørum Elektriske, TUE i en pressemelding fra Schneider Electric.

Rotnebo er prosjektleder for installasjonen av systemet fra Schneider Electric som styrer det tekniske anlegget på Bråtejordet skole. Installatøren har spesialisert seg i smarte skoler og har levert flere anlegg av denne typen den siste tiden. For å bygge en moderne og energieffektiv læringsarena som Bråtejordet skole, må arkitekter, teknikere og leverandører etablere et godt samarbeid fra dag én for å takle utfordringene slike anlegg stiller.

- Valg av leverandør er den første utfordringen. Etter vår erfaring er det viktigste - i tillegg til en godt koordinert leveranse – det å kunne få tilført kompetanse og nødvendig support i installasjonsfasen. I det hele tatt å få en pålitelig partner du kan samarbeide knirkefritt med, mener Rotnebo.

Kompliserte bygg

Smarte skoler er mer kompliserte enn næringsbygg. Arealene er delt opp i ulike bruksområder, og det tekniske må skreddersys til de ulike behovene. Det er mye elektronikk både på og bak fasaden: for eksempel alt audiovisuelt utstyr i tillegg til digitale tavler, smarte tavler som kan overføre det du skriver på tavla til PC - for så å lagre eller skrive ut. På Bråtejordet skole er det blitt levert nesten alle deler under elektrokapittelet i bygningsdelstabellen, alt fra lynvernanlegg til AV-systemer.

Integrering av ulike systemer

- Byggautomasjonssystemene tillater å integrere moderne læringsutstyr inn i et anlegg som også sørger for godt inneklima og minst mulig energibruk. Sikkerheten er også prioritert: flere elektroniske systemer som adgangskontroll og kameraovervåking, tyveri- og brannalarm er nå til dags en selvfølge på slike skoler. Systemene må helst integreres og snakke samme språk og de må kunne utvides eller endres veldig lett. Til det er KNX ypperlig, mener Rotnebo.

Teknologi og kompetanse

- Selvsagt er det en fordel å bruke en totalleverandør av brukervennlige og intuitive byggautomasjonssystemer basert på en åpen protokoll som KNX. Det gir frihet til å integrere tredjepartsleverandører i systemet. Men det som virkelig var nyttigst for oss, var at Schneider Electric har det meste av det man har behov for til å sy sammen slike anlegg, avslutter Rotnebo.