Erfaringer fra plusshus i Europa

StedTrondheim, Norge
ArrangørLavenergiprogrammet
Fra09.01.2015
Til09.01.2015
TidspunktFredag kl 9.00 - 15.30

Ved foten av fjellet Monte Rosa i Sveits ligger ei hytte som får nærmere 90% av energibehovet sitt dekket av solenergi. Under kursdagene ved NTNU, 9. januar kan du høre arkitekt Marcel Baumgartner presentere erfaringer fra prosjektet. På programmet står også presentasjoner av flere andre plusshusprosjekter i Europa.

Plusshusprosjekter du får høre om under kursdagene ved NTNU 9. januar:

Monte Rosa Hütte, Sveits
Flere tusen turister har gått over breen for å se med egne øyne hvordan arkitekter, rådgivere og håndverkere har tatt i bruk nye metoder og produkter og ny teknologi for å oppnå kravene i det sveitsiske sertifikatet Minergie-P. Arkitekt Marcel Baumgartner presentere erfaringer fra prosjektet.

Multikomfort, Larvik, Norge
På Ringdalskogen ved Larvik har Optimera og Brødrene Dahl bygget et plusshus de kaller Multikomfort. Huset er tegnet av Snøhetta og fungerer som inspirasjon og opplæringsarena for både privatpersoner, arkitekter, rådgivere og håndverkere. Huset benytter flere nye løsninger for energiproduksjon og gjenvinner også varme fra for eksempel avløpsvann. Christoffer Aas Clementz i Optimera AS, presenterer prosjektet.

Powerhouse Kjørbo – erfaringer så langt
På Kjørbo i Bærum har Powerhouse rehabilitert et kontorbygg fra 80-tallet til å gå i pluss over byggets levetid på 60 år. Bente Haukeland Næss fra Asplan Viak vil fortelle om erfaringer så langt.

Europas aller største energipositive kontorbygg konstruert i tre
Administrasjonsbygget til bystyret i Lübeck i Tyskland er Europas største energipositve bygg konstruert i tre. Michael Keller fra firmaet MERK Timber GmbH presenterer prosjektet.

Rehabilitering av boligblokk til plussenergihus
Energioppgraderingen av boligblokken i Kapfenberg i Østerrike er et forbildeprosjekt i programmet “Haus der Zukunft Plus” (Framtidens hus i pluss). Ved bruk av innovative løsninger for etterisolering og omlegging til fornybare energikilder er 60-tallsbygget blitt omvandlet til et plusenergihus som selger strøm i perioder med overskudd. Werner Nussmüller Architekten fra Østerrike presenterer prosjektet.

Program og påmelding