En svakere krone er godt nytt for norske eksportbedrifter, men gjør det dyrere for nordmenn å reise utenlands. Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce vil ikke overdramatisere kursfallet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tråere for norsk økonomi – kronen stuper

Stadig flere prognoser viser svakere økonomisk utvikling i Norge fremover. Samtidig fortsetter oljeprisen å rase nedover, og den drar med seg den norske kronen i fallet.

I tirsdagens handel svekket kronen seg kraftig mot euro, dollar og pund. Euroen steg til en topp på 9,86 kroner tirsdag, før kronen senere styrket seg til 9,54 per euro.

En svakere krone er godt nytt for norske eksportbedrifter, men gjør det dyrere for nordmenn å reise utenlands.

Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce vil ikke overdramatisere kursfallet.

– Norges Bank kommer ikke til å gjøre noe med dette. Det er ingen fare for at den norske kronen kollapser, skriver han i en kommentar.

– Sentralbanksjefen så i 2008 den svake kronen som en «sikkerhetsventil». Men hvis kronen forblir svak helt til marsmøtet, vil dette påvirke rentebanen, sier Bruce, med henvisning til Norges Banks neste rentemøte.

Oljeprisfallet regnes som den viktigste grunnen til at kronens verdi faller. Et fat nordsjøolje ble tirsdag omsatt for knappe 59 dollar fatet, og oljeprisen nærmer seg raskt en halvering fra sommerens toppnivå.

Tirsdag presenterte DNB Markets en dystrere prognose enn tidligere for den økonomiske utviklingen. Lavere vekst i aktivitet og sysselsetting får DNB til å anslå en vekst på 1,2 prosent i fastlandsøkonomien neste år.

Fall i oljeinvesteringene er en viktig grunn til at veksten bremser neste år.

– Vi ser nå for oss et samlet fall i oljeinvesteringene på nesten 30 prosent i perioden fra 2014 til 2017, før økte oljepriser igjen løfter investeringene noe, skriver DNB.

Også kraftig boligprisvekst har bidratt til vekst i Norge. Ifølge DNB vil prisene stige også i 2015, mens de vil falle med 2,5 prosent året etter.

De siste ukene har både Norges Bank og Statistisk sentralbyrå presentert prognoser som er mer pessimistiske enn tidligere. Konklusjonene peker i retning av lavere vekst, høyere arbeidsledighet, avtagende lønnsvekst og kraftig fall i oljeinvesteringene.

– En oljepris på 59 dollar fatet vil ha en negativ effekt på BNP-vekst og lønnsvekst, og av dette følger inflasjonspress innenlands. Uansett: om man tror den norske kronen blir liggende på dagens nivå, virker et rentekutt i mars fjernt, skriver han.

Før tirsdagens kursfall uttalte DNB at den svake kronen skyldes usikkerheten rundt fallende oljepriser og hvor langt de vil falle. Analytikerne mener samtidig at kronekursen er kraftig undervurdert og vil stige når oljeprisene blir mindre usikre.

Den norske kronens svekkelse sammenfalt med at den russiske rubelen kollapset og hadde på ett tidspunkt tapt 20 prosent av sin verdi tirsdag.

Kursfallet ble enda mer dramatisk i lys av at den russiske sentralbanken natt til tirsdag hadde skrudd opp renten med 6,5 prosentpoeng i et forsøk på å stanse valutaens fall.