Direktør Bjørn Glenn Hansen i Glass og Fasadeforeningen. Foto: Anne-Beth Jensen

Glass og Fasadeforeningen: - Presiseringer nødvendig i veileder til TEK10

Etter påtrykk fra blant andre Glass og Fasadeforeningen, skjerpes igjen kravene til bruk av sikkerhetsglass i boliger.

Det er klart etter at Kommunal – og moderniseringsminister Jan Tore Sanner presenterte de nye endringene i TEK10. Nå blir det igjen krav til bruk av sikkerhetsglass i vinduer og dører, med sidefelt, på alle plan.

- Derimot er de nødvendig med en presisering for andre glassfelt, sier direktør Bjørn Glenn Hansen i en pressemelding.

Deler av den nye forskriftsteksten for § 12-20 første ledd bokstav a åpner altså for at beskrivelsen kan forstås på forskjellige måter. Glass og Fasadeforeningen mener saken er klar og at den ennå ikke utgitte veileder til TEK 10 må bli tydelig og få frem våre presiseringer:

§12-20 a):

I bygning med boenhet skal glassfelt mot balkong, terrasse og lignende være sikret. I tillegg skal vindu og andre glassfelt i yttervegg fra og med tredje etasje være sikret.

I første setning «I bygning med boenhet skal glassfelt mot balkong, terrasse og lignende være sikret», mener vi at det dermed sikres mot skjærskader som følge av sammenstøt med og fall mot glassfelt.

I andre setning, «I tillegg skal vindu og andre glassfelt i yttervegg fra og med tredje etasje være sikret», forstår vi det dithen at det dermed sikres mot skader som følge av fall gjennom og ut av glassfelt. I tillegg at det også sikres mot skjærskader som følge av sammenstøt med og fall mot glassfelt. Dermed altså at glassfeltet har en rekkverksfunksjon.

– Men at saken er klar for oss som bransjeorganisasjon og våre medlemsbedrifter, betyr ikke at det er klart for alle andre som prosjekter bygg. Derfor vil vi nå ta initiativ overfor Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK) for å sikre at veiledningen til TEK vil presisere våre tolkninger og videre tydeliggjør:

- At dette gjelder generelt for alle glassfelt med lavere brystning enn 80 cm

- At dører og sidefelt må sikres uavhengig av brystningshøyde

- At der hvor det er ferdsel mot glass på samme nivå og fra begge sider (både innside og utside) så må det sikres mot skjærskader som følge av sammenstøt med og fall mot glassfeltet.

– Dermed vil forskriften ivareta sitt formål om å sikre at tiltaket planlegges, prosjekteres og utføres på en måte som oppfyller tekniske krav til sikkerhet i slike glassfelt i boenheter. Vår oppfattelse gjenspeiler i tillegg nivået i revidert NS 3510 som er forberedt for utsendelse til forkortet høring. Vi mener det må være samsvar mellom beskrivelsene i TEK og i NS3510.

Dersom vår tolkning derimot ikke møter forståelse hos DiBK, vil vi likevel være tydelig på at vårt standpunkt forblir uendret. I klartekst betyr det at vi uansett vil jobbe for å at NS3510 beskriver de riktige nivåene på sikkerhetsglass i boliger. sier Bjørn Glenn Hansen.