Viktig prioritering av fagskolene

Fagskoleutdanningen har gitt mye viktig kompetanse til både byggenæringen og andre næringer med sine praktisk rettede utdanningsløp. Skolene er imidlertid blitt stemoderlig behandlet gjennom mange år. Nå kan det gå mot endringer som gir fagskolene mer styrke.

Mandag overleverte fagskoleutvalget en offentlig utredning (NOU) om fagskoleutdanningen i Norge til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Dette arbeidet er det mange i næringen som har ventet på. Det har nemlig vært slik at fagskolene har dekket et viktig utdanningstilbud de de som har ønsket en praktisk men teknisk rettet utdanning utover videregående nivå. Mange byggeledere og prosjektledere har gått veien om fagskolene før de har kommet inn i byggenæringen. Fagskolene har alltid vært tett knyttet opp mot arbeidslivets ønsker og utdannet sine elever etter hva næringen selv mener de trenger av kompetanse. Fagskolene dekker derfor et meget viktig del av utdanningsløpene i Norge.

Likevel har det vært ymse med hvordan bevilgninger og oppfølging av disse fagskolene har vært. Det har blitt drevet av fylkeskommunene med varierende prioriteringer.

Nå kan det bli endringer på dette. Et av hovedpoengene til utvalget er nemlig at fagskolene skal gå fra å være fylkeskommunale til å bli statlig styrt. Dessuten pekes det på at det skal bygges opp færre, men mer robuste og sterkere fagmiljøer rundt fagskoleutdanningen. Dette vil åpenbart kunne bidra til en mer helhetlig tankegang rundt fagskolene - og forhåpentligvis sikre en mer forutsigbar utdanningsvei for de mange som ønsker å velge denne retningen. En statlig styring vil også gi en bedre arbeidsdeling i forholdet til høyskolene og universitetene, og det er også foreslått at fagskolene skal lytte enda mer til arbeidslivets behov for kompetanse.

Dette er åpenbart også godt nytt for byggenæringen. Det vil alltid vært et stort behov for denne typen praktisk, men i tillegg noe teoretisk rettet kompetanse i næringen. Ute på prosjektene er verdien denne utdanningen gir meget viktig.

De første signalene fra kunnskapsministeren virker å være positive i forhold til noen av utvalgets viktigste konklusjoner. Vi får håpe resultatet blir at staten tar over – og sikrer fremtiden til de mange viktige fagskolene rundt om i landet.


Les hele NOU-en her