De nye tilgjengelighetskravene i TEK10 har kun unntak for 50 prosent av alle ett- og toroms boenheter inntil 50 kvadratmeter i boligblokker med krav om heis. Arkivfoto.

Slik endres TEK10 fra nyttår

Det skjer en rekke endringer i TEK10 fra kommende nyttår. Hovedgrep er unntak for tilgjengelighet, lemping på stigningskrav samt skjerpet krav til sikring av glassfelt.

Som tidligere meldt på bygg.no fikk ikke Boligprodusentene gjennomslag for reduksjon av snusirkelen til 1,30 meter kombinert med lemping av kravet til fri sideplass ved dør. I stedet innføres et unntak fra tilgjengelighetskravet for 50 prosent av små leiligheter i boligblokker med krav om heis.

– Berører bare liten andel

Det nye unntaket gjelder for 50 prosent av alle ett- og toroms boenheter inntil 50 kvadratmeter i boligblokker med krav om heis. Unntaket omfatter også dimensjonering for rullestol av bad. For alle andre boenheter videreføres tilgjengelighetskravet som i dag med snusirkel 1:50. Unntaket berører derfor ikke leiligheter under 50 kvadratmeter BRA i småhus (sokkelleiligheter) eller flermannsboliger/lavblokker.

Boligprodusentene konstaterer i et rundskriv at de nye unntaksreglene bare vil berøre en liten andel av det som bygges. Videre mener bransjeorganisasjonen at med flere unntaksregler blir regelverket mer komplisert og uoversiktlig og ikke enklere å forstå.

Lemper på stigningskrav

Heller ikke i kapitel 8 Uteareal har boligprodusentene nådd frem med sin anbefaling om å fjerne kravet om universell utforming av felles uteareal for boligblokker med krav om heis, og overlate dette til plan. TEK-endringen i §8-2 medfører at det ikke lenger stilles krav til universell utforming av større boligområder. Dette skal overlates til plan.

Endringene betyr at det lempes på stigningskarvene fra 1:20 til 1:15 for gangadkomst fra parkering/biloppstillingsplass til boligbygning. I tillegg reduseres minstelengden på hvileplanet fra 1,6 til 1,5 meter. Det skal fortsatt være hvileplan for hver 0,6 meter høydeforskjell.

– Underlig situasjon

Boligprodusentene kommenterer i sitt rundskriv at det ikke er gjort endringer i stigningskravet for uteareal med krav om universell utforming. Man påpeker derfor at vi har fått den litt underlige situasjon at det er strengere gangadkomstkrav mellom boligblokker og opparbeidet felles uteoppholdsareal (1:20) enn mellom boligblokker og biloppstilling/parkering (1:15).

Dørlempninger

Det gjøres også endringer i kapittel 12 Planløsninger og bygningsdeler i byggverk. I §12-15 medfører endringen at maksimal åpningskraft for dører økes fra 20 til 30 N. Dette vil gjøre det noe enklere å tilfredsstille kravet med selvlukkende dører (dører med dørpumpe).

Kravet om tallfestet sideplass ved dør fjernes fra forskriften og erstattes med tilstrekkelig fri sideplass. Boligprodusentene kommenterer at dette ikke bør tolkes som at det ikke lenger er krav til fri sideplass ved dør. Sannsynligvis blir kravet til fri sideplass ved dør videreført som tallfestet preakseptert ytelse i veiledningen. Derfor er bransjeorganisasjonen usikker på om denne endringen fører til noen forenkling eller lemping på kravsnivået.

Skjerper glassfeltkrav

Myndighetene skjerper kravet til sikring av glassfelt i §12-20. Det innføres krav om at alle glassfelt mede brystning lavere enn 0,8 meter mot balkong, terrasse og lignende skal ha personsikkerhetsrute.

Boligprodusentene påpeker at i boliger vender svært ofte vinduer med lav brystningshøyde mot balkong, terrasse osv. Dermed vil forskriftskjerpelsen innebære at disse vinduene nå må utføres med personsikkerhetsruter. Bransjeorganisasjonen er skuffet over at myndighetene innfører slike fordyrende krav uten samtidig å begrunne hvorfor det er nødvendig med skjerpede krav.

De nye glassfeltkravene gjelder imidlertid ikke fra kommende nyttår. Her innføres en overgangsordning hvor gjeldende regler følges for søknader innkommet kommunen før 1. juli 2015.