Renten kuttes – hva skjer nå?

Mange ble overrasket over at sentralbanksjef Øystein Olsen valgte å sette ned renten på nåværende tidspunkt, til rekordlave 1,25 prosent. Sett i lys av de siste ukers utvikling innen olje- gassektoren burde dette ikke være så veldig overraskende. Aldri tidligere har norske husholdninger hatt så mye lån og så lav rente. Mange lurer nå på hvordan dette vil slå ut for den norske byggenæringen.

At nordmenn har mye lån er ikke så rart. Unge i Norge i dag har nærmest ikke opplevd det de litt mer voksne kan kalle normalt rentenivå. Når det nesten har vært gratis å ta opp huslån, har dette presset både priser og lånelysten oppover.

For de fleste av oss vil fallet i oljeprisen, med påfølgende lavere aktivitet innen olje og gass, gi oss mer penger mellom hendene – selv om vi tar hensyn til den lave kronekursen, som vil gjøre en god del varer dyrere i Norge. For om man har en relativt trygg jobb og stabil inntekt, vil det bli gode tider fremover. På kort sikt. Med vedvarende lave oljepriser vil det etter hvert kunne få større konsekvenser for hele det norske samfunnet.

Mange eksperter ser derfor ikke for seg et boligprisfall nå, men en fortsatt vekst for 2015, om enn noe svakere enn vi har sett den senere tiden. Det lave rentenivået trumfer det meste annet.

Men vedvarende lave oljepriser forsvinner investeringslysten veldig raskt. Norge er en oljesmurt nasjon, og det er selvsagt utopi å tro at resten av fastlandsøkonomien ikke blir påvirket av dette. Med en lavere total aktivitet innen næringslivet i Norge vil regjeringen sannsynligvis spytte mer penger inn i økonomien. Dette gjøres enklest ved for eksempel å investere mer i en vei- og baneutbygging. Dermed vil det kunne bli enda flere oppgaver for anleggsnæringen – og det finnes helt klart kapasitet i blant entreprenørene til å ta på seg flere oppdrag. Det er heller ikke utenkelig at større statlige byggeprosjekter, innen skole- og helsesektoren, kan bli fremskyndet ved en vedvarende lavere økonomisk vekst i Norge. Det vil hele byggenæringen selvsagt nyte godt av.

I hovedsak tror vi næringen ikke vil påvirkes i altfor stor grad. Den lave renten og statens eventuelle vilje til å spytte ekstra midler inn i anleggsektoren, vil kanskje mer enn veie opp den duppen i økonomien som vi opplever nå. En fortsatt forholdsvis lav arbeidsledighet, kombinert med rekordlav rente, som kan bli ytterligere kuttet, gjør at vi ikke er spesielt redde for utviklingen på kort sikt. De alle fleste planlagte prosjektert vil komme i 2015. Boligbehovet er fortsatt til stede, det samme er kjøpekraften. Noen vil kanskje være redde for næringsbygg-utviklingen, men som Prognosesenteret sier har «næringslivets byggelyst tidligere vist seg overraskende robust i forhold til svekkede konjunkturer». Det lave rentenivået vil jo også gjøre det billigere for næringslivet å lånefinansiere nye lokaler. 2015 tegner derfor til å bli et bra år.

Hvordan det blir lenger fremover er ikke enkelt å spå, men nivået på oljeprisen vil naturligvis påvirke utviklingen.