Siv Jensen, her under ROT-fradragsseminaret som ble arrangert av Frps stortingsgruppe i april 2013, hadde tro på at et ROT-fradrag ville bli innført om de vant valget. (Arkivfoto: Frode Aga)

I 2013 lovet Frp hard kamp for ROT-fradrag – nå avskrives ordningen av Frps eget departement

I april 2013 arrangerte Frp et eget ROT-seminar og både Siv Jensen og Ketil Solvik-Olsen lovet hard kamp for å få innført skattefradraget. Onsdag presenterte Finansdepartementet, ledet av den samme Jensen, en rapport med det foreløpige nådestøtet for et norsk ROT-fradrag.

ROT-fradrag

ROT er en forkortelse for rehabilitering, ombygging og tilbygg. I Sverige gis det skattefradrag på grunnlag av arbeidskostnader for privatpersoner når en utfører rehabilitering, ombygging eller tilbygg på egen bolig eller fritidseiendom. I Norge har byggenæringen over tid kjempet for et ROT-fradrag etter svensk modell.

– Jeg mener at vi nå har fått et godt grunnlag for å vurdere om et ROT-fradrag er et hensiktsmessig tiltak for å bekjempe svart arbeid, sa finansminister Siv Jensen i en kort pressemelding om ROT-fradragsrapporten fra Finansdepartementet.

Rapporten og pressemeldingen ble presentert på departementets nettsider uten brask og bram.

I rapporten konkluderer departementet med at et stort inntektstap, høye administrative kostnader og et mer komplekst skattesystem, i kombinasjon med «enkelte negative virkninger på ressursbruken», gjør at ROT-fradrag fremstår som et lite tjenlig virkemiddel for å oppnå hensikten med fradraget.

Ville kjempe for ROT-fradrag

Konklusjonen står i sterk kontrast til hva finansminister Siv Jensen og statsrådskollega Ketil Solvik-Olsen sa til Byggeindustrien under Frps ROT-fradragsseminar i april 2013.

– Problemet med svart arbeid i Norge er stort, og skattefradraget vil styrke seriøse norske entreprenører, sa Frp-leder og daværende opposisjonspolitiker Siv Jensen til Byggeindustrien under seminaret.

– Hvis vi vinner valget til høsten, så mener jeg det er svært sannsynlig at vi får til dette, la hun til.

Solvik-Olsen var offensiv

Partikollega og nåværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var også offensiv under Frps ROT-seminar.

– Bedrifter som vinner konkurransen, skal vinne fordi de er smartere, er flinkere og har bedre kunnskap enn konkurrenten. Ikke fordi de snylter på det offentlige gjennom å omgå HMS-krav, dropper å betale skatt og unngår å ta på seg lærlingforpliktelser. Da er det kjeltringene som vinner, sa Solvik-Olsen til Byggeindustrien.

– Får du denne stimulansen, så tror jeg det vil påvirke adferden til privatkundene. Det er ikke sikkert det er så mye som skal til, men føler du at du kan spare litt, så vil det bidra til å styrke de seriøse aktørene, la han til.

På direkte spørsmål om hvor høyt fradraget burde være, svarte Solvik-Olsen slik:

– Jo høyere nivået er, desto større er sjansene for å få hele jobben inn i åpne former. Da taper riktignok staten litt inntektsskatt, men samtidig vil bedriften som gjør oppdraget hvitt og ordentlig sørge for ekstra inntekter til statskassen. Om regnestykket ender på minussiden for staten, er slett ikke sikkert.

– Åtte milliarder minus for staten

Men med Frp i posisjon og Jensen og Solvik-Olsen ved makten som Frps to mest profilerte statsråder, virker et ROT-fradrag minst like fjernt som det var i april 2013.

I den ferske ROT-rapporten fra Finansdepartement anslås det at et ROT-fradrag i Norge lik det svenske isolert sett vil redusere skatteinntektene med opp mot ti milliarder kroner.

– Netto provenytap kan være noe lavere når det tas hensyn til at ordningen kan føre til noe svart arbeid blir hvitt, og at fradraget kan bidra til noe økt sysselsetting. På usikkert grunnlag tilsier dette at et ROT-fradrag vil redusere netto skatteinntekter med i overkant av åtte milliarder, heter det i rapporten.

– Kan presse boligprisene opp

Finansdepartementet frykter også at et ROT-fradrag kan ha indirekte negative virkninger for andre bransjer og næringer.

– Subsidiene vil øke etterspørselen etter håndverkertjenester og kan dermed øke prisen på byggebransjens tjenester og virke kostnadsdrivende for øvrige næringsvirksomheter. I tillegg kan byggebransjen trekke arbeidskraft fra andre sektorer som ikke mottar subsidier. Dette innebærer isolert sett et velferdstap, skriver Finansdepartementet i rapporten.

Det argumenteres også med at et fradrag vil forsterke insentivene til å investere i boligene og at det dermed kan bidra til høyere boligpriser. 

- Hva har endret seg siden 2013?

Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) Foto: Rune Kongsro 

Når Byggeindustrien nå i desember 2014 stiller spørsmål om hva som har endret seg siden Frp arrangerte et eget ROT-seminar våren 2013, svarer statssekretær Jørgen Næsje (Frp) slik:

– Premisset da Frp jobbet med ROT-fradrag og holdt seminar var en antakelse om at et slikt fradrag ville gi netto inntekter til staten som en effekt av at man bekjempet svart arbeid. En slik antakelse var interessant å studere nærmere for å se om dette virkelig var tilfellet. Derfor ønsket vi å gjøre en ny, skikkelig gjennomgang. De nyeste tallene fra finansdepartementet i Sverige, som beregningene i rapporten også er basert på, viser at et ROT-fradrag vil gi et stort inntektstap for staten, også etter at positive inntektseffekter er regnet inn, skriver Næsje til Byggeindustrien i e-post.

Videre skriver Næsje:

- Regjeringen prioriterer kampen mot svart arbeid, og har i vedlegget til rapporten også listet opp tiltak, som eksempelvis styrket operativ samarbeid mellom Arbeidstilsynet, Skatteetaten og Politiet. Rapporten slår imidlertid fast at ROT-fradrag ikke er et tilstrekkelig effektivt virkemiddel.

BNL: - På kollisjonskurs med andre myndigheter

Byggenæringens Landsforening er ikke imponert over Finansdepartementets konklusjoner i ROT-rapporten og torsdag hardt ut mot departementet i en pressemelding.

BNLs administrerende direktør, Jon Sandnes.

– Her er det helt klart ulike oppfatninger om alvoret i situasjonen. Bare situasjonsanalysen som ble fremlagt for et par uker siden fra Samordningsorganet peker på at situasjonen er svært alvorlig, sier Jon Sandnes.

Sandnes mener at Finansdepartementet på kollisjonskurs med andre myndigheter når de, ifølge BNL, nedtoner svart arbeid som et samfunnsproblem.

– Skattedirektøren har uttalt at hver tredje krone er svart, mens i rapporten operer man med at det svarte ROT-markedet utgjør cirka fem av 65 milliarder kroner. Her er det helt klart ulike oppfatninger om virkeligheten, sier Sandnes. 

- Usikre stall

Om tallsprikene som BNL trekker frem, skriver statssekretær Næsje følgende:

– Tallet på 65 mrd. kroner som refereres omfatter hele det private markedet for håndverkertjenester, inkludert materialer og produkter. I Sverige gis det imidlertid bare fradrag for arbeidskostnader. For å anslå omfanget av svart arbeid har departementet tatt utgangspunkt i spørreundersøkelser utført på oppdrag fra Skatteetaten, skriver statssekretær Jørgen Næsje.

– Det presiseres at tallene er usikre, men at de gir en indikasjon på omfanget av svart arbeid. Tallene som refereres varierer mellom ulike typer av håndverkstjenester, fra 7-8 pst. (elektriker- og rørleggerarbeid) til 28 pst. for malere. I beregningene er det lagt til grunn et gjennomsnitt på i overkant av 15 pst. svart arbeid for disse tjenestene og at det svarte arbeidet utgjør om lag 5 mrd. Kroner, forklarer han videre i e-posten.