Denne stavkirken kan bli flyttet hjem til Orkdal. Stavkirken har vindu fordi den ble brukt som paviljong under verdensutstillingen i Chicago. Foto: Wikimedia Commons - Micha L. Rieser

Tyggis-gründer eide stavkirke – nå kan den bli flyttet til Orkdal

En norskbygd stavkirke, tidligere eid av tyggis-gründeren William Wrigley jr., kan nå bli brakt tilbake fra USA til Orkdal.

Adressa.no skriver om prosjektgruppen «Prosjekt heimatt – stavkirka tilbake til Orkanger», som jobber med med å kjøpe tilbake kopien av en norsk stavkirke.

Planen er å flytte det 121 år gamle bygget fra Wisconsin i USA tilbake til Orkdal.

På sine nettsider kan den lokale historieforeningen Orkanger Vel fortelle om en historie som er minst like spennende som kirkebygget selv.

Tyggiskonge

Strandheim brug var allerede på 1800-tallet en avansert ferdighusfabrikk som leverte både enkle boliger og storslåtte byggverk til de fleste verdenshjørner.

Sentralt bak det trønderske bygge-eventyret sto industrigründer og arkitekt Christian Thams.

Ifølge Orkanger Vel ble stavkirken bygd i 1892 til verdensutstillingen i Chicago året etter. Det rikt utsmykkede kirkebygget fungerte som Norges paviljong ved utstillingen og fikk navnet Norway Building. Dette var altså Norges ansikt utad på utstillingen.

Da utstillingen var over, ble stavkirken kjøpt av en velstående amerikaner. Senere overtok tyggiskongen William Wrigley jr. den spesielle stavkirka. Wrigley står blant annet bak verdenskjente tyggisnavn som JuicyFruit, Extra og Orbit.

Flyttet til Wisconsin

I 1935 ble kirka flyttet til Little Norway i Wisconsin, der norskættede Isak Dahle bygde opp et friluftsmuseum som en hyllest til norsk kultur og utvandrerhistorie. Besøket ved Little Norway avtok etter hvert. I 2012 stengte eieren dørene.

– Hele stedet har vært til salgs for 1,9 millioner dollar. Noe er solgt stykkevis og delt, men det største klenodiet står igjen; stavkirka fra Orkanger, skriver Orkanger Vel.

Et anslag tilsier at det vil koste rundt seks millioner kroner å kjøpe, demontere, transportere og bygge opp igjen stavkirka. Nå leter gruppa etter støttespillere.

To av medlemmene i gruppa bak Heimatt-prosjektet, Olav Sigurd Kvaale og Sigrid Stenset, er barnebarn av Peder O. Kvaale som sto for utskjæringene.

Heltent ordfører

I høst fikk de se bestefarens arbeider, og ideen om å hente stavkirka tilbake til Orkdal oppsto.

- Det vil være et klenodium av stor betydning for kommunen som kommer hjem, sier Olav Sigurd Kvaale til adressa.no.

Ordfører i Orkdal, Gunnar Hoff Lysholm, fikk prosjektet «Heimatt» presentert i formannskapet onsdag, og er heltent på prosjektet.

- Dette er en strålende idé, et praktfullt prosjekt å få til i Orkdal, sier ordføreren til adressa.no.

Han understreker at saken ikke er behandlet politisk ennå, men forteller at flere tok til orde i formannskapet onsdag, med varm støtte for kirkas hjemvendelse.