Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ap stiller spørsmål ved Høies rolle i sykehusstrid

Arbeiderpartiet stiller seg undrende til den rollen helseminister Bent Høie (H) har hatt i den langvarige dragkampen om nytt sykehus på Nordvestlandet.

– Dette må vi få klarhet i, og jeg stiller derfor på vegne av Arbeiderpartiet i dag spørsmål om Helsedepartementets rolle i saken. Vi tar ikke stilling til stedsvalg eller videre prosess, men setter spørsmålstegn ved saksbehandlingen og hvilken eventuell påvirkning Høie som den øverste ansvarlige har bedrevet siden han ble helseminister, sier Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen til NTB.

Han er spesielt opptatt av den svært hurtige behandlingen saken vil få i det såkalte foretaksmøtet.

– Det er grunn til å få mer informasjon om beslutningsgrunnlaget Høie har for å kunne gjennomføre dette møtet 24 timer etter at vedtak i Helse Midt-Norge foreligger, mener han.

Dernest spør han om hvilket tidspunkt og hva slags informasjon Høie har fått fra Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge som gjør ham trygg på at foretaksmøtet kan gjennomføres dagen etter at vedtaket forelå fra Helse Midt-Norge.

– Alle fakta knyttet til prosessen om nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal må på bordet, ikke minst Helsedepartementet eventuelle rolle, sier Aps helsepolitiske talsmann.

Jenny Klinge, stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal, mener det har oppstått mistanke om at helseministeren har deltatt i saksbehandlingen underveis.

– Sp mener at saken må granskes, slik at vi kan forvisse oss om at Høie ikke har kommet med noen bestilling av et utfall som han selv har ønsket. Den endelige avgjørelsen må utsettes inntil granskingen er ferdig, sier hun til VG.

Møtene følger tett på hverandre: først lokalt nivå på onsdag 17. desember, så regionalt nivå på torsdag 18., før helseministeren inviterer til foretaksmøte på fredag 19. desember. Der kommer trolig den endelige avgjørelsen.

Foreløpig ligger det an til at Molde går seirende ut av den betente striden med Kristiansund. Administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Daniel Haga, kunngjorde torsdag at han går inn for plassering i Molde.