Oslo 20130801. Illustrasjon. Penger. Sedler. Forbruk. Hus. Boliglån. Lånerente. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixErlend Aas NTB scanpix

Stabil boliglånsvekst

Tolvmånedersveksten i boliglån til husholdninger var 6,6 prosent frem til utgangen av oktober 2014, viser tall fra SSB.

Dette er uendret fra forrige måned. Sammenlignet med samme periode i fjor har tolvmånedersveksten falt med 0,4 prosentpoeng.

Utlån med pant i bolig fra finansforetak til husholdningene beløp seg til 2 157 milliarder kroner ved utgangen av oktober, opp 133 milliarder kroner sammenliknet med samme tidspunkt i fjor.

Boliglånene utgjorde 84,1 prosent av finansforetakenes totale utlån til husholdningene ved utgangen av oktober. Husholdningenes totale lånegjeld beløp seg til 2 565 milliarder kroner.

Avtakende vekst i nedbetalingslån med pant i bolig

Utlån med pant i bolig deles inn i de to utlånstypene nedbetalingslån og rammelån. Husholdningenes nedbetalingslån med pant i bolig beløp seg til 1 712 milliarder kroner ved utgangen av oktober. Dette tilsvarer en tolvmånedersvekst på 8,9 prosent, en marginal nedgang fra 9,0 prosent ved utgangen av september. Nedbetalingslånene sto for 79 prosent av de totale boliglånene ved utgangen av oktober i år.

Rammelån med pant i bolig til husholdningene var 445 milliarder kroner ved utgangen av oktober. Tolvmånedersveksten var -1,6 prosent. Tolvmånedersveksten i rammelånene har vært negativ siden juni 2013.

Bankenes andel av boliglån øker

Bankenes utlån med pant i bolig til husholdningene var 1 024 milliarder kroner ved utgangen av oktober, en økning på 13 milliarder kroner fra utgangen av september. Tolvmånedersveksten i bankenes utlån med pant i bolig var 14,0 prosent ved utgangen av oktober, en marginal økning fra 13,9 prosent ved forrige måned. Bankenes andel av boliglånene fra finansforetak var på 47,5 prosent ved utgangen av oktober, dette er den høyeste andelen siden november 2011.

Kredittforetakenes utlån med pant i bolig til husholdninger beløp seg til 1 071 milliarder kroner ved utgangen av oktober. Tolvmånedersveksten i kredittforetakenes boliglån var 0,4 prosent, en nedgang fra 0,7 prosent ved utgangen av forrige måned. Kredittforetakene sto for størst andel av boliglånene ved utgangen av oktober, en andel på 49,7 prosent.

Utlån fra statlige låneinstitutter sto for de resterende boliglånene. Disse beløp seg til 62 milliarder kroner ved utgangen av oktober. Tolvmånedersveksten i statlige låneinstitutters utlån med pant i bolig var 3,7 prosent frem til utgangen av oktober, uendret fra forrige måned.