Roto opprettholder omsetningen i et fallende globalt marked. Selskapet forventer at nedgangen i den globale byggenæringen fortsetter i 2015 (foto: Roto).

Roto tror den negative trenden fortsetter i 2015

2014 var et beintøft år for aktører i den globale byggenæringen. Den negative trenden fortsetter i 2015. Når det igjen forventes vekst i Europa i 2016, vil det for europeisk byggenæring være fra et nivå under tilsvarende volum i 1998.

Administrerende direktør Dr. Eckhard Keill i Roto gikk for ett år siden ut og spådde at 2014 kom til å bli et utfordrende år, til tross for at en rekke økonomiske eksperter i Tyskland hadde et helt annet perspektiv.

─ Jeg fikk mer enn rett og var faktisk for optimistisk i 2013, uttaler han på Rotos Internasjonale pressedag, som ble arrangert i Venezia. Han karakteriserer 2014 som et svakt år for det globale markedet, sterkt preget av negative trender.

Roto er verdens største produsent av vindu- og dørbeslag med fabrikker over hele verden og blir sterkt påvirket av den globale økonomien. Likevel er rapporten at Roto er på «på sporet». Selv om totalmarkedet har gått ned, stjeler Roto markedsandeler.

Russisk sprekk

Store markeder for aktører i internasjonal byggenæring har hatt en radikal nedgang i 2014. Det russiske markedet er sterkt preget av internasjonale sanksjoner og selv om den kinesiske økonomien fortsatt vokser (7 prosent), er dette den laveste vekstraten på 25 år.

─ Det eneste håpet er at USA reiser seg, sier Keill.

Norge i baktroppen?

Han forventer at den negative trenden fortsetter i 2015 og ser ingen tegn til drahjelp fra europeisk byggenæring. Selv om det totale volumet fra de 19 landende som tilhører «Euroconstruct» ifølge prognosemakerne igjen skal øke fra 2016, er det fra et nivå man må tilbake til 1998 for å finne.

Prognoseinstituttene Roto lytter til, mener at Storbritannia, Ungarn og Polen vil lede an i utviklingen, mens Belgia, Danmark, Tyskland og Sveits vil danne midtgruppen. I baktroppen finner vi Norge, sammen med Finland, Frankrike, Spania og Tsjekkia. Årsaken er negative utsikter til vekst i boligbyggingen.

Nedgang på 5-7 prosent i 2015

Keills utsikter for dør- og vindusmarkedet i 2015, som selvsagt er tett forbundet med det generelle byggemarkedet, er en brattere nedgang enn han forventet for ett år tilbake. Det vil gå trått i Kina, Russland og Tyskland. Han forventer ingen oppsving i markedet i 2015 og tror på en tilbakegang i det globale markedet på 5-7 prosent i 2015.

For en aktør som Roto er det viktigste spørsmålet hvilke resultater selskapet leverer sett i lys av den generelle markedsutviklingen.

─ Vi kan kun være fornøyd hvis vi gjør det bedre enn våre konkurrenter, sier Keill.

Roto omsatte for 658 millioner Euro i 2013 og håper å ende på det samme nivået i 2014.