Konsulent Mats Jakobsen i Oslo Liftutleie etterlyser langt strengere krav til kontroller av lifter.

Oslo Liftutleie: - Kontrollene må bli bedre

Oslo Liftutleie roper varsku etter avdekkingen av manipulasjon med mange av liftene som brukes ved Jernbaneverkets anleggsområder på Vestfoldbanen.

Byggeindustrien skrev tirsdag om at sikkerhetstiltak ved mange av liftene som brukes i Jernbaneverkets (JBV) anlegg mellom Porsgrunn-Farriseidet, og Holm-Nykirke, er manipulert bort. 

JBV har etter dødsulykken i Holmestrandtunnelen i oktober fastslått alvorlig juks med liftene i form av manipulasjon med sikkerhetsforskriftene, og i et intervju med Byggeindustrien uttalte prosjektdirektør Stine Ilebrekke Undrum at det ikke kan ses bort i fra at det er brukerne av liftene som står for manipulasjonen.

– Må skjerpe seg

– Dette viser med all tydelighet at kontrollene av lifter må bli vesentlig bedre. Både utleier og bruker må skjerpe seg på dette området, sier konsulent Mats Jakobsen i Oslo Liftutleietil Byggeindustrien i ettermiddag.

Han understreker at Oslo Liftutleie for sin del i lang tid har jobbet hardt for at liftutleiebransjen skal bli kvitt stempelet som uryddig.

Stort HMS-fokus

– Vi har et veldig stort fokus på HMS. Dette innebærer kursing, brukerveiledninger og selvfølgelig årskontroller og kontinuerlig vedlikehold av liftene. Men det er ikke tvil om at det kan være leverandører eller kunder som eksempelvis ikke har gjennomført nødvendig vedlikehold, og/eller har får dårlig sikkerhetsgjennomgang av liftene, sier Jakobsen.

Bestiller feil lifter

Han hevder også at det forekommer at kunder bestiller feil lifter til oppdrag disse ikke passer til.

– For å få det til å se ut som om disse liftene er godkjente til det aktuelle arbeidsområdet, ser jeg ikke bort i fra at det blir manipulert med liftene. Men vi kan bare prate for våre egne rutiner som er veldig strenge, sier Jakobsen.

Strengere i alle ledd

Han etterlyser en skikkelig opprydding i alle ledd som er involvert i bruk av lifter.

– Vi oppfordrer på det sterkeste til at hele liftbransjen må få strengere krav fra både entreprenører og byggherre. For eksempel ønsker vi at samtlige av våre kunder må gjennomføre kontrollrutiner av hver enkelt lift daglig – i henhold til brukerveiledning. Jeg tror at flere entreprenører kjenner brukskravene til de ulike liftene, men følger dem likevel ikke fullt ut i det daglige arbeidet, sier Jakobsen.

–Arbeidstilsynet for sløve

Han mener også at Arbeidstilsynet må bli flinkere for at forskriftene skal følges etter boka.

– Det gjelder både lifter og andre maskiner som brukes i anleggsarbeid. Per i dag er ikke Arbeidstilsynet nøye nok med dette, de er for sløve. For øvrig ligger Norge langt etter mange andre land når det gjelder brukerkrav til lifter. For eksempel både i Danmark og i Tyskland, er disse kravene vesentlig strengere enn her. Norge er vel et av de få landene hvor man fortsatt kan jobbe oppe i en lift uten fallsikringsutstyr og fallsikringskurs, sier Jakobsen.