LNS har satt i gang et internt formannsopplæringsprogram. På bildet forklarer Roy Arnt Erlandsen sikkerhetsrutinene ved elementmontering med Normet elementmaskin. (Foto: Tore Solberg)

LNS feier for egen dør

LNS har satt i gang et internt formannsopplæringsprogram som blant annet skal bidra til færre konflikter på entreprenørens anleggsprosjekter.

Bakgrunnen for formannsopplæringen er det høye konfliktnivået i bransjen. Ruth G. Haug, prosjektsjef Sør-Norge i LNS, sier til Byggeindustrien at LNS nå ønsker å feie for egen dør.

– Det er lett å be andre endre seg, men det kan være lettere å ta tak i egne krefter, erkjenner Haug.

Nysatsningen på opplæring av formannsnivået i entreprenørselskapet innebærer til sammen fem samlinger med fokus på viktige tema som HMS, kontrakt, økonomi, ledelse og fag. Ifølge Haug legger formannsopplæringen særlig vekt på kontraktsforståelse og relasjonskompetanse.

– Vi håper en slik opplæring kan bidra til en mer smidig og effektiv anleggsgjennomføring, sier Haug.

LNS har ambisjoner om å gjennomføre slike programmer for alle sine formenn, men starter med en mindre gruppe på elleve deltakere, både for å bygge erfaring og for å unngå driftshindringer. Det første kullet av formenn har erfaringsbakgrunn fra mange av LNS sine anlegg og fagområder.

– LNS tror også at samlinger gjennomført på ulike anlegg i bedriften vil gi større helhetsforståelse og innsikt i ulike type anlegg og kontrakter som selskapet har, sier Haug.

I opplæringen benytter LNS i hovedsak egne krefter, men de henter også inn eksterne forelesere.