Sametinget krever motytelse for kraftlinje-aksept

Sametingspresident Aili Keskitalo innser at den omstridte kraftlinjen fra Narvik til Skaidi blir bygd, men krever stans i andre inngrep i reindriftsområder.

Fakta om kraftlinjen Balsfjord-Skaidi

* 300 kilometer lang 420-kilovoltforbindelse som vil øke krafttilførselen i nordområdene. Kan seinere forlenges med ytterligere 70 kilometer fra Skaidi til Hammerfest.

* Berører kommunene Balsfjord, Storfjord, Kåfjord, Nordreisa, Kvænangen, Alta, Kvalsund og Hammerfest.

* Ifølge Sametinget det største naturinngrepet noen gang i samiske områder.

* Regjeringen og Sametinget møtes til konsultasjon om saken over nyttår.

Sametingspresidenten karakteriserer byggingen av ny kraftlinje fra Narvik i Nordland til Skaidi i Finnmark som det største naturinngrepet i samiske områder noen gang.

Mandag møtte Keskitalo olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i Karasjok for å forberede konsultasjonene om kraftledningen. Begge parter sier at samtalene ble holdt i en god tone.

– Forsyningssituasjonen er allerede utfordret i Vest-Finnmark. Vi vet det kommer en forbruksvekst som utfordrer denne situasjonen ytterligere. Jeg oppfatter at det er betydelig forståelse for at vi må øke forsyningssikkerheten ved å bygge denne kraftledningen, sier olje- og energiminister Tord Lien til NTB.

– Jeg vil bli overrasket om kraftledningen ikke blir bygd. Regjeringen er veldig tydelig på at dette har høy prioritet. De framlegger saken slik at vi forstår at forsyningssikkerhet veier tungt når inngrepene planlegges, sier sametingspresidenten.

– Hvis vi aksepterer at dette må ha høyeste prioritet, må vi se på andre arealinngrep i de samme områdene. Da må vi prioritere ned hyttebygging, vindkraftanlegg og mineralutvinning. Det som betyr noe for reindriftens del er summen av inngrep, sier Keskitalo.

– Jeg noterer meg at de aller fleste nordnorske politikere er opptatt av å få denne linjen på plass. Det er jeg også, og jeg er innstilt på en god prosess. Reindriftsinteressene i Nord-Norge er en høyst legitim interesse for ei næring som har vært drevet her i århundrer. Samtidig skal vi også ivareta kulturminne- og friluftsinteressene, sier Lien til NTB.

– Det er også en del av kraftlinjen som vil gå inn i verneområder. Her er det Miljøverndepartementet som må avgjøre om de godkjenner trasévalgene, sier fagsjef for arealforvaltning i Sametinget, Stein Olav Hætta, til NTB.

– Statoil som operatør på Melkøya og Eni som operatør på Goliat har varslet at de ikke trenger denne forbindelsen på det nåværende tidspunkt, heter det i nettutviklingsplanen.