Foto: Metro

Multikomforthuset nominert til prestisjepris

Optimera og Brødrene Dahls plusshus ved Larvik – tegnet av Snøhetta - er nominert til EUs pris for moderne arkitektur – Mies van der Rohe Award 2015.

Multikomforthuset har vekket internasjonal oppsikt fra lanseringen 17. september i år og er behørig omtalt på arkitektur-nettsteder verden over. Med huset ønsker Optimera og Brødrene Dahl å inspirere VVS-installatører, byggmestere, entreprenører og boligprodusenter til å bygge og rehabilitere miljøvennlig. Plusshuset forsyner seg selv med energi og kan levere overskuddsenergi tilbake til strømnettet eller til lading av en elbil.

Huset presenterer Multikomfortkonseptet med fremtidens byggtekniske løsninger og komfortelementer. Blant kriteriene i konseptet er god design, lønnsomme løsninger, behagelig lys og god støydemping. Interessen for huset når nå nye høyder med nominasjonen for The European Union Prize for Contemporary Architecture – EU sin pris for moderne arkitektur som bærer navnet ”Mies van der Rohe Award 2015”.

Prisen ble lansert i 1987, deles ut annethvert år og er samfinansiert av EUs kulturprogram og Fundació Mies van der Rohe (Mies van der Rohe-stiftelsen). Den tildeles arkitektur som utpreger seg gjennom nye idéer og teknologi, og som også kan være av kulturell betydning i utviklingen av europeiske byer.

En stor og meget bredt sammensatt gruppe av uavhengige, europeiske eksperter nominerer kandidater til prisen. Multkomforthuset har sluppet igjennom det første nåløyet. Evalueringen fortsetter med at juryen i januar 2015 vil presentere en shortlist med kandidater for nærmere vurdering av et internasjonalt ekspertpanel.

Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969) var en tysk-amerikansk arkitekt som sammen med Le Corbusier og Frank Lloyd Wright blir sett spå som en pionér innenfor moderne arkitektur. Ikke minst vekket van der Rohe stor oppsikt med Barcelona-paviljongen som var det tyske bidraget til Expo 1929.