Boligprodusentene er spent på hvordan oljeprisen vil påvirke boligmakedet.

Sviktende oljepris kan true boligbyggingen

Boligprodusentene er spent på om sviktende oljepris vil slå negativt ut på boligsalget og ramme boligbyggingen.

Adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene la frem bransjeorganisasjonens månedlige boligstatistikk per november på et seminar med pressekonferanse hvor også NHO presenterte sitt økonomiske overblikk hvor man nettopp fremhevet hvordan sviktende oljepris vil slå negativt inn i norsk økonomi.

– Så langt i år ligger salget av nye boliger i Rogaland 16 prosent lavere enn fjoråret på samme tid, og igangsettingen viser et fall på 12 prosent i årets 11 første måneder. Det er klart vi er spent på om dette indikerer den kommende utviklingen for det norske boligmarkedet fremover med sviktende oljeprisnivå, kommenterer han.

Boligstatistikken, som utarbeides i samarbeid med Prognosesenteret, viser at boligbyggingen fortsatt preges av svak nybygging, men salget holder seg på et godt nivå.


Svak igangsetting

Boligstatistikken per november i år viser fortsatt svikt i igangsettingen av nye boliger. November isolert kan riktignok vise til en fremgang på 10 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Men her sammenligner vi med den svakeste november-måneden de fire siste årene, og november i år er nest svakest med god margin. Både årets og fjorårets novembertall for igangsetting karakteriseres som historisk svake.

Samlet bolig-igangsetting etter årets 11 første måneder ligger 13 prosent bak fjoråret på samme tid. 2013 var et svakt år for boligbyggingen.

– Med disse tallene ligger vi an til en boligbygging i år på om lag 25.000 enheter som ligger langt under behovet på 37.000 enheter som er beregnet ut fra SSBs tall for befolkningsutviklingen, kommenterer Jæger som opplyser at det sentrale Østlandsområdet med fylkene Oslo, Akershus, Buskerud og Østfold står for 8.000 av underskuddet.

Godt salg

Salgsaktiviteten i årets november derimot fortsetter på et godt og forholdsvis høyt nivå. Årets november kan isolert vise til en fremgang på hele 38 prosent. Men her sammenlignes det med fjorårets november som er den dårligste salgsmåneden de siste fire årene.

Samlet salg etter årets 11 første måneder ligger fortsatt bak fjoråret på samme tid med en salgsnedgang på 5,1 prosent. Men den negative differensen mot fjoråret er i ferd med å bli hentet inn da avstanden per oktober var på minus 8,5 prosent.

Sterkt leilighetssalg

Det er en positiv salgsvekst for alle boligtyper i november, men leilighetssalget viser en spesielt sterk utvikling med hele 80 prosent vekst sammenlignet med samme måned i fjor. Men leilighetssalget startet svakt i år så leilighetssalget etter årets 11 første måneder ligger fortatt fem prosent bak fjoråret.

Svikten i leilighetsbyggingen på 22 prosent etter årets 11 første måneder er den klart viktigste årsaken til den svake boligbyggingen så langt i år. Mest stabil har enebolig-byggingen vært med en nedgang på seks prosent, mens fallet på småhus har vært på 10 prosent så langt i år sammenlignet med samme tid i fjor.

Det bygges for lite boliger i samtlige fylker hvis det sammenlignes med behovet basert på SSBs tall befolkningsutviklingen. Unntaket er Rogaland samt Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal som ligger hårfint foran det beregnede boligbehovet. Størst er boligsvikten fortatt i pressområdene knyttet til fylkene Oslo, Akershus, Østfold, Buskerud, Vest-Agder, Hordaland og Sør-Trøndelag med Oslo i en særstilling med en årlig underdekning på over 4.000 nye boliger.