Son kulturkirke - SAGA

I Son i Vestby kommune kan innbyggerne glede seg over en splitter ny kulturkirke til jul.

Fakta

Sted: Son

Prosjekttype: Nybygg kulturkirke

Kostnadsramme:
Ca. 36 millioner kroner

Areal: Ca. 1.100 kvm

Byggherre: Vestby kirkelige fellesråd

Totalentreprenør:
Hersleth Entreprenør

Byggeleder: JMP Prosjektbistand

Arkitekt: Kvernaas arkitekter

Kunstneriske utforminger:
Wenche Gulbrandsen - hovedutsmykking fondvegg,
Cathrine Maske - dåpsfat og Istvan Lisztes – alterkors

Rådgivere: Byggeteknikk: Multiconsult l Elektro: Installatøren Østfold l Brann: Brannplan Norge l Akustikk: Brekke & Strand

Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhus: Knut Bjerke l Stål: BT Stål l Elektro: Installatøren Østfold l Taktekking: Loggia l Kjøkken: Fredrikstad Storkjøkken-
senter l Glassfasader/rekkverk: Moss Glass og Fasade l Vinduer: Lian l Byggevarer: Maxbo Knapstad

Den første søndagen i advent ble den nye kulturkirken i Vestby offisielt åpnet. Det er Hersleth Entreprenør AS som har ført opp bygget i en totalentreprise for Vestby kirkelige fellesråd. Selv om kirken har vært planlagt siden Såner Kirke brant ned på slutten av 90-tallet, var det først i november 2013 at det første spadetaket i byggeprosjektet ble tatt.

– Ja, prosessen har vært lang. Vårt første møte med dette nye kirkeprosjektet var arkitektkonkurransen i 1999, fremlegging av forprosjektet i 2000, terminering og så gjenopptagelse med nytt program i 2010. Deretter var det klart for nytt forprosjekt i 2012 og vigsling i 2014. Det blir 15 år det, oppsummerer arkitekt Kjell Kvernaas til Byggeindustrien.

Da den nedbrente Såner kirke bleerstattet av en ny kirke, ble det samtidig satt av penger til en flerbrukskirke.

– Det er forsikringspenger fra brannen, midler fra kommunen og bidrag fra private som gjør at det står en kulturkirke her nå, sier administrerende direktør Reinert Hersleth i Hersleth Entreprenør.

– Det var for øvrig vi som førte opp kirken som erstattet Såner kirke også for omtrent 15 år siden, så det er veldig morsomt å få være med i videreføringen av det opprinnelige prosjektet, legger han til.

36 millioner kroner
Son kulturkirke – SAGA, som har en prislapp på snaue 36 millioner kroner, er et flerbruksbygg som alle i Son skal få glede av. I konkurranseprogrammet ble det lagt vekt på at det nye kirkeanlegget skulle være åpent og inkluderende – et flerbruks-anlegg med et bredere samværstilbud enn tradisjonskirken som ble gjenoppbygget på Såner.

– Det reviderte prosjektet videreutviklet denne ambisjonen – fra arbeidskirkemodell til kulturkirke – et konsept som tydeligere legger vekt på kulturbredde. Husets disposisjon etablerer flere «fleksible avdelinger» for møter, samvær rundt kaffekoppen, ungdomsaktiviteter, kulturarrangementer og kirke, sier arkitekt Kvernaas.

– Det er blitt et svært flott kirke- og kulturbygg som både vi og byggherren er stolte av, sier Hersleth og legger til at det er ekstra morsomt å bygge bygg som får en spesiell verdi for mange.

– Det er ekstra hyggelig å sette opp noe som mange får et nært forhold til. Et lagerbygg eller en bolig kan naturligvis bety mye for mange de også, men det er noe ekstra med slike monumentale bygg, mener han.

Son Kulturkirke er det fjerde kirkebygget Såner-entreprenøren Hersleth har bygd, samtidig som at man er i gang med nytt flerbrukshus i Drøbak som skal tas i bruk til advent neste år.

Råbygg i stål
Kulturkirken har bærende konstruksjoner i stål. Råbygget er gjemt bak en 40 centimeter tykk dobbel klimavegg. Klimaveggen har bidratt til å gjøre Son Kulturkirke til et energigjerrig bygg. Innvendig i kirkesalen er det trekledning og et lekkert slipt betonggulv som dominerer. Den utvendige fasaden har også fått et særegent preg med utstrakt bruk av tre.

– Valg av materialer, form og uttrykk gjenspeiler ambisjonen om at dette skal være et godt sted å være, med et godt og tradisjonell materialvalg – frodig bruk av tre, rene pussflater, stein og natur-betong i lune farge- og materialnyanser – både inne og ute, sier arkitekten.

– I fasaden har vi brukt malmfuru levert av Skjåk Trelast. Den har kvaliteter som gjør den spesielt godt egnet i den type fasade vi har her, forklarer prosjektleder i Hersleth Entreprenør, Øistein Røtne.

Det var et ønske fra byggherren å bruke Skjåk-furua spesielt.

– Det er en høyt- og saktevoksende malmfuru som tåler det meste. I prinsippet er det kun kjerneved i materialet, slik at vi unngår vridninger vi ellers kunne fått. Den er helt stabil, sier prosjektleder hos Vestby kirkelige fellesråd, Erling Pedersen i JMP Prosjektbistand.

Ett år byggetid
Det har tatt rundt ett år å bygge kirken. Den korte og intense byggeperioden har vært en av de aller største utfordringene i det spesielle prosjektet.

– Vi måtte skifte ut store mengder masse for å komme oss ned til fjell, da det var store variasjoner med fjell i dagen og flåsprenging til utgraving ned til cirka 7-8 meter. Deretter fylte vi opp med stein, sier Øistein Røtne.

I likhet med i år var fjorårets høst og tidlige vinter preget av mye regnvær. Det fikk konsekvenser under grunnarbeidene.

– Massen vi tok opp var bare suppe. Det førte til doble lass med bare velling hele veien, og det var først på nyåret at vi kunne begynne for fullt med betongarbeidene, sier Røtne.

– En annen utfordring i prosjektet har vært alle aktørene vi har hatt inne. Vi har hatt mellom 35 og 40 aktører i ulike entrepriser, og koordineringsjobben har vært omfattende. Men jeg må berømme både byggherre, underleverandører og de prosjek-terende for et godt samarbeid, sier han.

– Det har vært en behagelig og ryddig byggesak, selv det alltids er noen diskusjoner underveis. Men vi har hatt god kontroll og resultatet er blitt som forventet, bekrefter byggherrens prosjektleder Erling Pedersen.

For å hente inn tapt tid, var det full drift på prosjektet gjennom hele sommeren.

– Normalt stenger vi ned byggeprosjektene våre i løpet av fire sommeruker, men for å nå viktige milepæler som var viktig for fremdriften i prosjektet, kjørte vi full drift i en periode vi normalt har ferie. Det var nødvendig for å komme i mål som planlagt, sier Røtne.

Mange muligheter
Bygget er på rundt 1.100 kvadratmeter. I tillegg til kirkesalen med sine to sidesaler, rommer kirken en kulturdel med to toaletter, fire grupperom og en kontordel for kirkebetjeningen. I tillegg har bygget en utleiedel med peisestue, kjøkken og et «minglerom». Det er også en mezzanin på toppen, og et romslig galleri inne i selve kirkesalen. Dersom det er mindre forsamlinger som skal bruke kirkesalen, kan salen krympes ved å trekke igjen skyvevegger til sidesalene.

– Slik unngår man at det føles glissent i salen på mindre arrangementer, sier Røtne.

Arkitekt Kjell Kvernaas er fornøyd med hvordan bygget har blitt.

– Når jeg hilste forsamlingen vigslingsdagen – så ut over den overfylte salen, fylt av vakker korsang ballett og strålende hilsningstaler, så var mitt første ord at «den største opplevelse for arkitekten er å se bygget tatt i bruk, fylt til randen av glade og forventningsfulle mennesker». Det er med ydmykhet jeg uttrykker stor glede over at bygget nå er tatt i bruk – og det beste skudsmål var vel det enkle klapp på skulderen fra en som syntes at «dette var et godt sted å være». Da skal vi alle være fornøyd, avslutter arkitekten.


Flere prosjekter