Det viktigste byggeprosjektet de neste ti år

Mange byggeprosjekter er viktige – og for den det gjelder vil selvsagt det som står nærmest alltid veie tungt. Men for Norge som nasjon vil det store byggeprosjektet de neste ti årene være gjenoppbyggelsen av kvartalet som styrer landet, regjeringskvartalet.

Dette prosjektet er viktig på så mange nivåer. Det gikk bare få dager etter det forferdelige terrorangrepet til man begynte å rydde opp i de store skadene. Statsbygg fikk en enorm oppgave i fanget, som de løste i tiden etter 22. juli 2011 på en god måte.

Senere kom de mer langsiktige oppgaver til syne, og man fant raskt ut at store deler av kvartalet måtte gjenoppbygges. I løpet av de drøyt tre årene det har gått har det vært jobbet mye med hvordan dette kvartalet skal gjennombygges – hva som skal erstattes og ikke minst hva skal man skal ta vare på. Her har man nå konkludert, selv om det i en slik omfattende prosess selvsagt ikke er alle som er enige i de valgte modellene. Det er ikke mer enn hva man må regne med, ikke minst med tanke på den historiske verdien disse byggene tross alt har.

Nå er premissene for den videre jobben lagt, man har bestemt seg for hvilken vei man skal gå – men ennå vet vi ikke konkret hva ferden vil bringe. Statsbygg har som intensjon å inngå kontrakt om byplanprinsipper og byplangrep for det nye regjeringskvartalet med seks team som skal jobbe videre med planene. De får et vanskelig og omfattende arbeid å sette seg inn i og skal etter hvert komme frem med forhåpentligvis spennende forslag.

Ikke noe byggeprosjekt vil bli så viktig for Norge som nasjon de neste ti årene som dette. Utbyggingen av det nye regjeringskvartalet vil være med å definere hvordan det moderne Norge skal fremstå. Her skal makten etter hvert samles, og prosjektet vil forhåpentligvis bli et utstillingsvindu for hele den norske byggenæringen. Her må vi få på plass banebrytende arkitektur og fremragende ingeniør- og byggekunst. Det skal investeres mange milliarder kroner i det nye regjeringskvartalet, hvor man forventer innflytting i perioden 2023 - 2025.

Siden oktober har Statsbygg arbeidet med innvending og lett utvending sanering av S-blokken. Mandag startet rivingen av selve betongkonstruksjonen i dette bygget. Det var statsråd Jan Tore Sanner som markerte starten på rivingen. Etter hvert skal også Y-blokken og R4 rives. Deretter vil gjenoppbyggingen stå i fokus. Det blir dermed en spennende tid vi går i møte. Oslo by trenger å få bygget opp igjen dette viktige kvartalet som på alle måter vil bli et kraftsentrum i Norge. Forhåpentligvis vil dette også bli et prosjekt som byggenæringen kan se tilbake på med stolthet over å ha klart å realisere.