<p>Maskinfører i AF Decom, Børre Hovde, tok de første betongtyggene av S-blokka mandag. (Foto: Trond Joelson)</p>Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Børre møtte ambulansene 22. juli – nå river han S-blokka

– Det er et ukomplisert, men likevel spesielt oppdrag, sier Børre Hovde om rivejobben i regjeringskvartalet.

(Se video nederst i saken.)

Mandag, litt over klokken 1400, begynte AF Decoms erfarne maskinfører jobben med å tygge seg gjennom betongen og armeringen i S-blokka i regjeringskvartalet.

Etasje for etasje, seksjon for seksjon skal det bomberammede bygget midt i Oslo fjernes for å gi plass til et nytt regjeringskvartal.

For den erfarne maskinføreren fra AF Decom er oppdraget omtrent som hvilket som helst annet oppdrag. Men ikke helt.

Denne gangen er det terrorangrepet 22. juli 2011 som er det tragiske bakteppet for jobben han skal utføre. Det er dessuten uvanlig stor interesse rundt oppdraget. Mandag ble de første betongjafsene direktesendt på norsk tv.

– Jobben vi skal gjøre er i seg selv ikke spesielt komplisert, men det blir jo selvsagt til at man tenker på det som har skjedd her. Jeg var selv ikke så veldig langt unna da det smalt, sier Børre Hovde.

– Hvor var du?

– Jeg satt i bilen oppe ved Ullevål. Vi var på vei til hytta på Sjusjøen den ettermiddagen. Vi møtte massevis av ambulanser på veien og alt var bare kaos. Det var spesielt da vi fikk greie på hva som hadde skjedd, sier Hovde.

Tygger seg nedover

Han bruker en lang gravemaskin som rekker 24 meter som redskap til å utføre den omfattende rivejobben. S-blokken har åtte etasjer over bakken og to under bakken, totalt utgjør dette 17.000 kvadratmeter.

Betongkonstruksjonene er forurenset av PCB og tungmetaller og kan ikke gjenbrukes. De vil derfor bli transportert vekk.

– Vi bruker en betongknuser og tygger oss nedover. Det skal ikke være noen spesielle faremomenter, men det vil gå noen måneder før vi er ferdige, sier Hovde.

Heller ikke Statsbygg forventer overraskelser underveis.

- Nå er det et rent betongskjellet som står der, så på mange måter er det rett fram det som skal gjøres. Men vi passe på at ting blir gjort i riktig rekkefølge. Bygget er skrudd sammen på sin måte, så da må man ta det fløy for fløy, sier prosjektleder Anders Wethal i Statsbygg.

- Vi skal være ferdig med selve rivingen av betongen 1. februar, så er det etterarbeid som vi regner med vil være ferdig til 1. mars, legger han til.

Sanner: - Tett på oss alle

En av tilskuerne som fikk med seg de første betongtyggene i regjeringskvartalet, var kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Med utsikt fra toppen av R4, et annet bygg som etterhvert skal rives, sier han at opplevelser som den maskinføreren i AF Decom hadde da terroren rammet nasjonen viser hvor tett hele Norge var på terrorangrepet.

– Det som skjedde 22. juli i 2011 er tett på oss alle. Jeg møter også daglig medarbeidere som jobbet her da kvartalet ble rammet av terroraksjonen, sier Jan Tore Sanner til Byggeindustrien.

- Skrittene videre

Nå er statsråden opptatt av å se fremover, og han beskriver den fysiske rivingen av S-blokka som en viktig milepæl i det som kommer til å bli et langvarig byggeprosjekt.

Rundt 10 år regner man med at regjeringskvartalet vil være en byggeplass.

– Samtidig som dette er en hendelse som har vært tett på mange, må vi også ta skrittene videre og utvikle et nytt regjeringskvartal. Det er det viktige arbeidet vi har startet med nå, sier Sanner.

Rett før helgen ble seks team innstilt av Statsbygg i den åpne anbudskonkurransen om paralleloppdrag i regjeringskvartalet.

Forventer spennende ideer

Teamene skal presentere sine ideer for byplanprinsipper og byplangrep for det nye kvartalet. Byggherren mottok 24 tilbud fra ulike konsulentteam, og statsråd Sanner har store forventninger til de seks som er plukket ut.

– Vi forventer gode ideer, ideer som kan realiseres, men også skape debatt og diskusjon. Forslagene teamene kommer med skal legges ut til åpen debatt, så skal Statsbygg etterhvert plukke ut det beste av ideene som blir presentert, sier Sanner.

Regjeringen besluttet i mai at det fremtidige regjeringskvartalet skal bygges mellom Akersgata og Møllergata, og at det såkalte ”Konsept øst ” skulle legges til grunn. Regjeringen besluttet videre at S-blokka, R4 og Y-blokka skal rives, mens Høyblokka skal bevares.