Anders og Solveig Engeland med barna Jakob (fra venstre), Amalie og Maria gleder seg til at huset på Årvoll blir mer komfortabelt å bo i og at strømregningen krymper. Foto: Privat

Oppgraderer hus i forskningsprosjekt

To eneboliger i Bergen og Oslo er klare for energioppgradering i et forskningsprosjekt i regi av SINTEF Byggforsk.

Det skriver SINTEF Byggforsk i en pressemelding mandag.

De to boligene er bygd på 60- og 70-tallet.

– Begge husene er tidstypiske og fremstår som originale fra byggeåret. Det er behov for oppgradering og tilleggsisolering av både tak, vegger og kjeller. Det er også behov for bedre utnyttelse av kjeller eller sokkeletasje, forteller prosjektleder Anne G. Lien ved SINTEF Byggforsk.

Familien Engeland bor i et hus på Årvoll i Oslo fra 1965. Det er, ifølge pressemeldingen, gulvkaldt og trekk fra både vinduer og vegger.

– Dette prosjektet var som skapt for oss. Vi ville være sikre på at de som gjør jobben for oss kan det de driver med. Vi er trygge på dette nå, sier Anders Engeland.

Byggestart blir tidlig på høsten neste år, og planleggingen skal gjøres sammen med huseierne. Her skal man utvikle nye løsninger som kan kopieres og være nyttige for andre lignende hus. Muligheter for prefabrikkering skal også vurderes, skriver SINTEF i pressemeldingen.

Over 500 boligeiere fra hele landet søkte om å få være med i forskningsprosjektet, som har fått navnet SEOPP.

SEOPP er et innovasjonsprosjekt med støtte fra NFR og med kompetansetilskudd fra Husbanken. Prosjektet eies av Mestergruppen Bolig, avdeling Mesterhus. SINTEF Byggforsk leder prosjektet, og partnere er Husbanken, Hunton, NorDan, Isola, Glava, Ratio arkitekter, BoligEnøk, Enova, Byggma og Flexit.