Det er enorme dimensjoner over både bygg og maskiner på Nortura Hærlands nye fabrikk. (Foto: Jan H. Kalvik)Prosjektlederassistent Urban Dahl, Prosjektleder anlegg Esa Lilja og bas Elvar Gestsson er blant mannskapet til Askim & Mysen Rør AS som har gjennomført prosjektet. (Foto: Jan H. Kalvik)Daglig leder Tollef Berger i Askim & Mysen Rør AS er glad for tilliten fra fabrikkdirektør Kai Fjeld, Nortura Hærland – som nå kan glede seg over å lede Europas mest moderne matfabrikk etter den omfattende om- og påbyggingen. (Foto: Jan H. Kalvik)

Askim & Mysen Rør i mål med rekordoppdrag

Etter en kort og effektiv byggeperiode står Europas mest moderne matfabrikk, Nortura Hærland, klar til full produksjon i Indre Østfold. Rørjobben i prosjektet, til en verdi av nærmere 60 millioner kroner, er utført av Askim & Mysen Rør AS.

Det er bygget opp en topp moderne, effektiv helintegrert fabrikk hos Nortura Hærland, der man går fra levende dyr til ferdig produsert mat på bare fire timer.

Prosjektet er gjennomført på beskjedne åtte måneder (fra mai til desember).

Investeringene i det nye nasjonale hovedanlegget for hvitt kjøtt samt tilpassing av det eksisterende produksjonsanlegget har kostet i underkant av 700 millioner kroner.

Askim & Mysen Rør har hatt opptil 50 fagfolk i sving på anlegget og produsert for 250.000 kroner hver dag. I en rekordmåned ble det produsert for imponerende 13 millioner kroner på en enkelt måned.

Det er blant annet lagt 41.500 meter rør og tilkoblet 74 komplette vaskestasjoner med sentralanlegg for såpe og desinfeksjonsmidler, Clean In Place-løsning (CIP), et avansert vakuumtransportanlegg - og det er konstruert og montert en varmtvannsbereder med seks meters diameter som rommer 257.000 liter. På grunn av strenge hygienekrav er nesten alt produsert i syrefast stål.

- Dette er helt klart den største jobben vi har gjort på så kort tid. Innsatsen har vært formidabel i alle ledd, og vi er glade for at vi kunne ta en så stor kontrakt lokalt og gjennomføre den i henhold til planen, forteller daglig leder Tollef Berger i Askim & Mysen Rør AS.

Fabrikkdirektør Kai Fjeld, Nortura Hærland, er med rette stolt over den nye fabrikken for hvitt kjøtt.

- Vi har investert totalt 1 milliard kroner de siste fem årene, inkludert et stort automatisert sentrallager og det separate Norfersk-anlegget for finstykking av rødt kjøtt. Vi legger vekt på å bygge opp en fabrikk med både enestående kvalitet og effektivitet. Vi har flinke medarbeidere med høy kompetanse og sterk vilje til å lykkes. Et eksempel på dette er at vi leverte 13 prosent over budsjett selv under den hektiske anleggsperioden, forteller Fjeld.

Nortura Hærland er storforbruker av både energi og vann. Miljø og bærekraftig utvikling står i fokus. For å utnytte ressursene optimalt er det investert store beløp i energiøkonomisering.

- Overskuddsenergi fra kjøleanlegget kjøres gjennom to varmepumper og oppmagasineres i den gigantiske varmtvannstanken. Fabrikken er avhengig av nærmere 2.000 kubikk vann i døgnet for å holde det gående, det aller meste brukes til full nedvasking av produksjonsanlegget om natten. Dette tilsvarer 55 prosent av det totale vannforbruket i Eidsberg kommune, forteller fabrikkdirektør Fjeld.

- Vi er svært fornøyd med at vi fikk denne jobben i konkurranse med noen av landets største og beste aktører. Vi ble utvist stor tillit, oppdragsgiveren har vært krevende og oppdraget komplisert, men samarbeidet har vært bra. Det er slikt vi vokser på og lærer av. Våre folk har kvittert med å legge seg ekstra i selen for å gjøre Nortura Hærland fornøyd med både innsats og resultater, forteller driftsleder Ingar Heer hos Askim & Mysen Rør AS.

Les mer om prosjektet her